Plaža Mulini

Plaža Mulini otvoreni javni prostori

Ocijeni:

54321
Stranica još nije ocijenjena

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Rovinj (Rovigno)
  • Godina projekta: 2012
  • Godina izvedbe: 2014
  • Tip građevine: otvoreni javni prostori
  • Površina: 13515,00 m2
  • Investitor: Maistra d.d.
Prikaz veće karte
Plaža Mulini nalazi se u atraktivnoj zoni Rovinja, na izlasku iz centralnog dijela grada a u nastavku gradske šetnice, ispred hotela Monte Mulini, hotela Lone i hotela Eden, uklopljena u bogati zeleni fond javnog parka i zaštitnih zelenih površina šumskog karaktera.
Ona je produžetak javnih površina grada, prirodna ekstenzija šetnice kojoj je osnovna funkcija da poveže grad Rovinj i park Punta Corente.
Više Manje
Izuzetno važan faktor kod promišljanja projekta plaže bio je odnos prema postojećem terenu. S obzirom na specifičan ambijent koji je zbog utjecaja plime i oseke potpuno drugačiji ovisno o dobu dana (razina mora se razlikuje u cca 80 cm) projekt je maksimalno prilagođen moru kao promjenjivom elementu koji je znatno utjecao na kreativne odluke.
Cijeli prostor plaže zato je osmišljen u dva dijela. Prvi je potez od ACI marine do plažnog objekta pod izrazitim utjecajem morskih valova, a drugi puno mirniji zaljev sa šljunčanom plažom. Potez do plažnog objekta zamišljen je kao prirodna topografija, izveden je u bijelom betonu s prirodnim kamenom i mnoštvom izlomljenih ploha za sunčanje. U mirnijoj uvali Lone oblikovana je druga zona, šljunčana plaža s bujnom vegetacijom i blagim ulazom u more.
U centru zone je smješten Mulini Beach Bar, plažni objekt u kojem se nalazi veliki bar, svlačionice, tuševi, sanitarije, te info pult. Navečer se taj plažni objekt pretvara u intimniji bar s ugodnom atmosferom uz more. Projektiran je kao paviljon iznad kojeg lebdi pergola – čelična struktura oslonjena na 6 točaka, čiji je konačni oblik određen analizom kretanja sunca kroz tri ljetna mjeseca. Perola je teška 20 tona i raspon joj je 30 metara. Sastavljena je od čeličnih limova debljine 8mm i 20mm, a visina joj je 20cm. Bar se može zatvoriti sa kliznim zidom koji je tokom dana spremljen u spremište. Klizni zid je ovješen na konstrukciju pergole. Plato ispred bara opremljen je infrastrukturom koja omogućuje male koncerte i zabave.

Projektni tim: Silvije Novak, Marko Dabrović, Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović, Nevena Kuzmanić, Tin Kavurić, Sanja Jasika
Suradnici projektnog tima: Dragana Šimić, Vibor Granić, Ivan Ćurković

vrh stranice