Porotherm strop


Stropni sustav POROTHERM

  • Porotherm 60 stropna ispuna je izrađena od građevinskog materijala koji svojom strukturom s puno šupljina, prigušuje zvučne valove. Da bi se postigao potpuni učinak zvučne zaštite, stropna konstrukcija mora biti izgrađena na pravilan način. U osnovi je zvučna izolacija povezana s težinom konstrukcije.
Kako su opečni elementi stropne ispune lagani, preporučuje se nad stropnim sustavom Porotherm izvesti plivajući estrih. Time se uklanja problem nedovoljne zvučne izolacije. Deblja tlačna ploča ( 6 cm) – bolja zvučna izolacija.

Osni razmak između gredica od 60 cm omogućava veću brzinu gradnje i manje troškove jer se ugrađuje manje gredica /m² stropa u odnosu na klasičnu fert izvedbu i standardni osni razmak od 50 cm. Postavljanjem opečene ispune između Porotherm gredica nije potrebno izvoditi oplatu za betoniranje tlačne ploče, a postavljanjem Porotherm podloška nije potrebno izvoditi oplatu za betoniranje poprečnog rebra za ukrućenje. Zahvaljujući porozitetu i većoj visini opečnog elementa (stropna ispuna) dobivamo bolju toplinsku izolaciju (Porotherm 60 stropna ispuna je visine 16 cm, tradicionalna stropna ispuna je visine 14 cm).

Rezultat – s jedne strane klimu stanovanja stanari doživljavaju vrlo ugodnom, a s druge strane nema potrebe za pojačavanjem grijanja. Na ovaj način uštedjet ćemo novac i zaštititi prirodnu okolinu.

  • Porotherm prednapete gredice se rade iz opečnih uložaka te pune mikrobetonom marke 40, a za prednapinjanje se koristi čelik iznimnih karakteristika. U koliko se odlučite na gradnju Porotherm stropom slobodno kontaktirajte Wienerberger i njihovi će stručnjaci izaći na teren. Armatura je od tvornički prednapetih visokokvalitetnih hladnovučenih čeličnih sajli. Način prednapinjanja je tzv. adhezijsko prednapinjanje prije stvrdnjavanja betona koje se izvodi na stazi za prednapinjanje. Kada beton dostigne barem 70 % predviđene čvrstoće te se postigne dovoljna prionljivost između betona i čelika, raskida se veza žica s ležajevima i veza između elemenata na duljinama željenih raspona gredica. Time se sila iz čeličnih sajli adhezijom u obliku tlaka prenosi na beton.

Osnovni elementi stropnog sustava Porotherm su nosive opečne gredice Porotherm i opečna stropna ispuna Porotherm 60. Dva elementa koji ih nadopunjavaju i daju kompletnost sustavu jesu:

  • Porotherm serklaž - idealno rješenje za toplinsku izolaciju stropne ploče te ujedno služi kao "izgubljena oplata" u fazi izvođenja stropne ploče
  • Porotherm podložak - "izgubljena oplata" za poprečno betonsko rebro za ukrućenje, a izvodi se na rasponima većim od 3,0 m
vrh stranice