porobeton

Pod kraj 19. stoljeća više se istraživača bavilo idejom o proizvodnji građevinskog materijala koji bi zadržao sva dobra svojstva drva, (od kojeg su se u to vrijeme gradile kuće koje su podrazumijevale vrlo visok standard života), a da se istovremeno loša svojstva drveta (gorivost, truljenje, mala nosivost) znatno poboljšaju. Osnovni razlog za to je bila nestašica drva, te je velika gospodarska kriza 30-tih godina prošlog stoljeća napokon motivirala znanstvenike u Europi na pronalaženje materijala koji bi zadovoljio sve veće potrebe u građevinarstvu, a u isto vrijeme smanjio ovisnost država o uvozu. Posebno su bili uspješni znanstvenici iz Švedske, koji su zbog ograničenih domaćih izvora i skupe energije za proizvodnju, tražili materijal koji bi s manje energije lako proizvodili iz domaćih sirovina. Novi materijal morao je biti ekološki neškodljiv, ugodan za okolinu, s dobrom toplinskom i zvučnom izolativnošću te protupotresan, u isto vrijeme trajan, čvrst i negoriv.

1923. godine - švedski je arhitekt Axel Eriksson izumio upravo takav materijal, te ga zbog poraste strukture nazvao – porobeton ili porasti beton.

1924. godine – Eriksson dobiva patent za novi proizvod

1928. godine - August Carlen dobiva patent za porobeton za firmu "YXHULT Stenhugeri Aktiebolag" u Kumli, Švedska.

1929. godine – pod vodstvom Carl August Carlena započinje proizvodnja u tvornici porobetona u Yxhultu u Švedskoj

Ime "YTONG" nastalo je 1940. godine iz prvog i četiri posljednja slova dužeg naziva proizvoda "YXULTS Anghärdade GASBETONG" – i najstarija je robna marka građevinskog materijala u svijetu.
Industrijska proizvodnja započela je u Njemačkoj nakon 2. svjetskog rata, točnije 1951. godine, u prvoj licenciranoj tvornici u Salzgitteru. Preuzimanjem Ytong robne marke i cjelokupne proizvodnje od strane privatnog koncerna Haniel iz Duisburga (2000. godine), Ytong je postao sastavni dio inovativne korporacije Xella International GmbH (www.xella.com) koja postaje vodeći ponuđač građevinskog materijala u svijetu.

I danas je Ytong, zajedno s još nekoliko poznatih svjetskih građevinskih brandova ( Multipor, Hebel, Silka, Fermacell, Fels…) proizvod u portfoliu koncerna Xella od kolovoza 2008. u vlasništvu kompanija PAI partners i Goldman Sachs Capital Partners.

Trenutno se Ytong proizvodi u više od 30 zemalja u svijetu, u 80 tvornica i sinonim je za tehnologiju gradnje bijelim blokovima diljem svijeta.

Suvremeno graditeljstvo, zbog brzog rasta, ali i sve manjih resursa po pitanju slobodnog i prikladnog zemljišta za gradnju, teži za materijalima koji su, uz visoku kvalitetu i dostupnost na tržištu, ujedno i laki za oblikovanje te osiguravaju trajnost i sigurnost izgrađenog objekta.

U Hrvatskoj i u svijetu, kada govorimo o porobetonu, s punim pravom ističemo robnu marku Ytong, kao najetabliraniju i u širem smislu najpoznatiju vrstu porobetona. Osim porobetona robne marke Ytong.

Građevine građene porobetonom Ytong lako je prepoznati: za razliku od crvenog opekarskog ili sivog zida građenom betonom, njihovi zidovi su u osnovnoj konstrukciji potpuno BIJELI.

Porobeton Ytong je građevinski materijal koji se koristi za zidanje svih vrsta zidova i svih vrsta građevina.

Ytong sustav gradnje podrazumijeva vrlo širok asortiman proizvoda za građenje. Osnovu programa čine blokovi i ploče za zidanje. Ostali važni proizvodi - Ytong tankoslojni mort za zidanje, alati, pričvrsni pribor, Ytong strop - dijelovi su “YTONG sustava gradnje“.

Suvremena tehnologija građenja postavlja pred proizvođače građevinskih materijala vrlo visoke zahtjeve. Velika nosivost, dobra fizikalna svojstva, toplinske karakteristike, a sve više i ekološka svojstva, trebaju biti sadržani u što je moguće idealnijim omjerima.
Građevinski materijal iz skupine porastih betona robne marke Ytong, uspješno se koristi u projektiranju i gradnji svih zidanih konstrukcija na hrvatskom tržištu od 1992. godine, pri čemu u području gradnje vanjskih i unutarnjih zidova, te međustropnih konstrukcija najizravnije dijeli tržište s proizvodima opekarske industrije i sistemima suhe gradnje.

Ytong je građevinski brand u potpunosti usklađen s najnovijim trendovima energetske učinkovitosti i postaje sve prihvaćenija alternativa klasičnim sustavima gradnje.

Svojstva porastog betona usavršavaju se već desetljećima - on je dosad bio jedini nosivi materijal za zid koji je služio kao temelj za razvoj mineralnih materijala za toplinsku izolaciju. Pritom je za građevinski materijal važno koliko on zadržava svoja bitna svojstva: toplinsku izolativnost, nosivost, zaštitu od požara i buke. Zbroj svojstava porastog betona na ekonomičan način ispunjava zahtjeve na nosivost, visoki postotak toplinske zaštite i zaštitu od buke izvana i iznutra te zaštitu od požara, što potvrđuju novi rezultati istraživanja iz područja građevinske fizike. Stoga je Ytong porobeton prepoznat kao građevinski materijal primjenjiv podjednako na velikim građevinama javne i gospodarske namjene, više stambenim građevinama, kao i u održivoj gradnji energetski učinkovitih obiteljskih kuća.
vrh stranice