zakonska regulativa

P/ Poštovani, imam građevinsku dozvolu za kuću, i sad bih da gradim garažu do 50 m2 za koju mi nije potrebna građevinska dozvola, ali opet mi je potrebna informaicja o procedurama i dozvolama koje su mi potrebne kod granje ovog objekta. Bila bih Vam zahvalna na ovim informacijama. S poštovanjem

, 10.11.2017

O/ Poštovani,
prema važećem Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, članak 4. moguće je graditi pomoćnu građevinu koja ima jednu etažu, površine do 50 m2 bez građevinske dozvole, ali u skladu sa Glavnim projektom. Kako je za navedenu građevinu potrebno ishoditi i uporabdu dozvolu, prije izrade Glavnog projekta potrebno je ishoditi posebne uvjete i potvrde javnopravnih tijela propisane posebnim propisima.
Kako se radi o dijelu posla s kojim su arhitekti u svakodnevnom kontaktu, naš je savjet da taj dio povjerite ovlaštenom arhitektu iz Vašeg grada kako bi sve prošlo što jednostavnije i brže.
Za sve detaljnije odgovore, potrebne su nam detaljnije informacije vezane uz lokaciju buduće pomoćne građevine kako bismo provjerili i mogućnosti u važećoj prosrno-planskoj dokumentaciji!
Za sva pitanja, savjete i komentare, slobodno nas kontaktirajte!
Srdačan podrav, arhitekti.hr

Admin, 28.11.2017

P/ Poštovani, vidim da se u većini novih kuća više ne radi normalni kosi krov. Pa me zanima kako se riješava izolacija kod ravnih krovova. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

, 20.01.2012

O/ Moramo naglasiti da ravan krov nije moguće napraviti sugdje, već samo tamo gdje to urbanistički uvjeti dozvoljavaju. Što se tiče samog ravnog krova, postoji nekoliko varijanti, zavisno o namjeni i podneblju. Ukratko, razlikujemo prohodni i neprohodni krov, a imamo čak i primjera gdje je umjesto krovnog pokrova i plitki bazen koji ima uloku i toplinske izolacije. Kod prohodnog i neprohodnog krova opet imamo daljnje podjele, ali svima je zajedničko da na slične načine odvode višak vode. Detalja izolacije je mnogo, a najbolje je konzultirati se direktno sa proizvođačem ili  arhitektom.

Admin, 30.01.2012

P/ Mogu li ovlašteni arhitekti provoditi stručni nadzor građenja i izdavati završna izvješća za zgrade manje od 400 m2? Hvala

, 14.01.2011

O/ Prema našim saznanjima i trenutno važećim zakonima, za zgrade manje od 400 m2 nije potreban tehnički pregled te glavni projektant predmetne građevine može izdati završno izvješće.

Admin, 02.02.2011

Postavite pitanje

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*
*
*
*
vrh stranice