Dani arhitekture u Sarajevu 2015

Više od 30 mladih arhitekata iz 9 različitih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Češka) je pozvano da se predstavi kroz svoja iskustva i projekte.
Dani arhitekture u Sarajevu su nastali kao studentska inicijativa, a kroz godine su se pretvorili u jedan od najbitnijih arhitektonskih događaja u BiH, sa preko 50 predavača iz 20 različitih zemalja, sa velikim brojem izložbi, radionica i panel diskusija, a ove godine se održavaju pod temom "Suvremena arhitektura regije" od 28. - 31.5. u Sarajevu.

U vrijeme kada svi glavni naslovi pripadaju arhitekturi Zapada, ovogodišnji Dani arhitekture u fokus stavljaju suvremene trendove Jugoistočne i Srednje Evrope. Najbolje pokazatelje mogućnosti današnjice i potencijala budućnosti uočavamo u mladim arhitektima, čiji otpor utjecajima društvenog okruženja dovodi do stvaranja kvalitetnih suvremenih arhitektonskih ostvarenja.

Arhitekti koje smo pozvali pričati će o iskustvima mladih arhitekata nekad i sad. Kako se oni bore sa današnjim tržištem? Kako samo jedno suvremeno arhitektonsko ostvarenje utiče na sredinu u kojoj nastaje? Kakve promjene može da izazove i kako ga sredina prihvata?
Pored glavnog programa, goste festivala očekuje i niz popratnih događaja kao što su radionice, izložbe, predstavljanja radova studenata iz Bosne i Hercegovine i Poljske, kao i okupljanje arhitektonskih medija iz cijele regije.Glavni dio programa, kao i "Noć arhitektonskih medija" i predstavljanje studentskih radova će biti održani u kinu Meeting point 29.,30. i 31. svibnja.

Otvaranje će biti održano u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a bit će popraćeno video mappingom fasade Muzeja, kao i izložbom "20 under 36", dvadeset mladih bugarskih arhitekata, koja je rađena u suradnji sa One architecture week iz Sofije, Bugarska.

Ulaznice za festival po cijeni od 21KM ( za studente je cijena 7KM), se mogu rezervirati putem e-maila: rezervacije@daniarhitekture.ba ,a program potražite ovdje.


izvor: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice