Izložba "Rethinking Industrial Sites"

Izložba prikazuje radove studenata arhitekture izrađene u sklopu programa Rethinking Industrial Sites.
Otvorenje će se održati u Muzeju grada Zagreba, u petak 29. svibnja 2015. u 14 sati. Nakon otvorenja uslijedit će dodjela nagrada, priznanja i pohvala autorima radova.

Program Rethinking Industrial Sites odvija se u sklopu projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive (2009. – 2015.) koji je fokusiran na istraživanje, prezentaciju i popularizaciju industrijskog naslijeđa.

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada pokrenuo je u svibnju 2014. u ime Grada Zagreba provedbu jednogodišnjeg programa Rethinking Industrial Sites: stručno-znanstvena analiza prostornih mogućnosti kompleksa nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice u Zagrebu. Provoditelj programa je Muzej grada Zagreba, a partneri u provedbi su Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu i Fakultet za arhitekturu u Ljubljani.


Radni sastanak predstavnika naručitelja i provoditelja programa Rethinking Industrial Sites s predstavnicima partnera i suradničkih institucija

U kontekstu promicanja zaštite i prenamjene industrijskog naslijeđa namjera je bila programom Rethinking Industrial Sites analizirati stanje nekadašnje zagrebačke Gradske klaonice i stočne tržnice te u partnerstvu s obrazovnim institucijama na znanstvenom polju arhitekture i urbanizma istražiti i predstaviti mogućnosti transformacije. Ideje proizišle iz programa Rethinking Industrial Sites poslužit će kao uporište i smjernice daljnjim aktivnostima koje će Grad Zagreb provoditi za spomenuti kompleks.

Kompleks Gradske klaonice i stočne tržnice bio je jedna od najvećih gradskih investicija između dva svjetska rata. Projektiran je i građen između 1928. i 1931. godine prema zamisli berlinskog arhitekta Waltera Fresea, specijaliziranog za izgradnju industrijskih sklopova slične namjene. Sklop Gradske klaonice i stočne tržnice preventivno je zaštićen 1999. Godine 2004. za povijesnu cjelinu industrijskog kompleksa utvrđeno je svojstvo kulturnog dobra te je ona upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske (Z-1543).


Mentori i studenti četiriju fakulteta u stručno vođenom obilasku kompleksa Gradske klaonice i stočne tržnice koji je prethodio početku izrade radova


Klaonica svinja


Prolazni hodnik između dviju klaonica, hladionice i tržnice za meso

Participacija partnera u programu Rethinking Industrial Sites podrazumijevala je održavanje izborne nastave na četiri fakulteta u zimskom semestru akademske godine 2014./2015. tijekom koje su studenti pod nadzorom mentora u formi grupnih radova izradili idejna rješenja prenamjene kompleksa nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice rukovodeći se uputama zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Iz izborne nastave na četiri arhitektonska fakulteta proizišlo je dvadeset jedno idejno rješenje koje je potom ocijenilo povjerenstvo sastavljeno od arhitekata različitih usmjerenja te predstavnika Grada Zagreba. U završnoj etapi programa slijedi dodjela nagrada, priznanja i pohvala te otvorenje izložbe radova s katalogom.


mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20
datum početka/završetka: 29.05.2015. / 29.05.2015.
otvorenje: 14.00 sati

Kustosi izložbe: Goran Arčabić, Mirna Meštrović
Oblikovanje izložbe: Mirna Horvat, Luka Juras

radno vrijeme: utorak - petak: 10.00 - 18.00; subota: 11.00 - 19.00; nedjelja: 10.00 - 14.00
organizator: Muzej grada Zagreba


izvor: www.mgz.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice