Zamjena stupa

Da li je moguće potporni stup zamijeniti voltom?
Dobar dan,
da li je moguće potporni stup zamijeniti voltom? Ako je stup 40 cm sa 40 cm visine 2,8 m, a nalazi se u prostoru 6,0 x 6,0 m i nosi masivnu ploču punu željeza debljine 50 cm!
Hvala unaprijed na odgovoru!
(podaci poznati uredništvu)


Poštovani,
pitanje se više odnosi na projektante konstrukcije nego na same arhitekte, no probati ćemo Vam pojasniti. Iz iskustva znamo da je i teoretski i u praksi sve moguće, no pitanje je složenosti rješenja i troškova, odnosno isplativosti. Prema informacijama iz pitanja možemo samo pretpostaviti da je taj stup potreban. Da li i koje opterećenje prenosi, ne možemo sa sigurnošću reći, no vraćamo se pretpostavci da je tamo s razlogom. Raspon i debljina ploče ne predstavljaju problem, no opet dolazimo do nepoznanica, a to su opterećenja, sastav ploče te položaj tlačne i vlačne zone (čelične) armature u ploči. Bez više informacija i projekata kuće ne možemo Vam točnije odgovoriti.
Naočigled jednostavan zadatak krije puno više problema od jednostavne zamjene. Kako bi Vaša kuća ostala sigurna za boravak, možemo samo preporučiti da kontaktirate vještaka za graditeljstvo kako bi on dao svoj stručni nalaz i mišljenje.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice