Kuća za odmor P

Kuća za odmor P kuće

Ocijeni:

54321
Stranica još nije ocijenjena

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Studio DOT
  • Grad: Bjelovar
  • Godina projekta: 2016
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: kuće za odmor
  • Površina: 120,00 m2
Prikaz veće karte
Moderna, a istovremeno i tradicionalna kuća za odmor P, smještena je na velikoj parceli u Kakincu kraj Bjelovara, u mirnoj ulici udaljena od buke. Kuća je prostrana prizemnica čiji se dnevni prostor preko natkrivene terase maksimalno otvara prema velikoj zelenoj livadi i šumi u daljini. Na taj ju način osim mirnog i zelenog okruženja odlikuje i izniman pogled. Iz tog razloga čitavom istočnom fasadom dominiraju velike staklene plohe koje se za vrijeme toplih dana otvaraju na vanjsku terasu, čime je ostvarena dobra komunikacija s terenom i omogućeno korištenje dvorišta cijele godine.
Iako suvremeno oblikovana, kuća je uklopljena u ambijent naselja s razvedenim kosim krovom i drvenom oblogom.

Prilikom projektiranja poštovani su funkcionalni zahtjevi četveročlane obitelji koja je tražila personaliziranu kuću za odmor s kvalitetnim vizurama. Kuća je projektirana samo s jednom željom – da se cijela obitelj u njoj osjeća dobro, sretno, veselo i opušteno. Posebna pažnja poklonjena je upotrebi prirodnih materijala koji osiguravaju zdrav i ugodan život.
Prostranost i raspored prostorija u potpunosti su podređeni funkcionalnosti, a sam arhitektonski oblik, iako izveden iz urbane arhitekture, idealno je uklopljen u životopisan okoliš Bjelovarskog sela.

Na kući se iščitavaju dvije strane, jedna defanzivna i zatvorena - druga otvorena i transparentna prema vanjskom prostoru, dva kontrastna lica su sadržajno i oblikovno definirali ovaj projekt.
Tlocrtom „L“ oblika i zatvorenim pročeljima kuća se „zaštitila“ od ulice i susjednih objekata, dok su svi dnevni sadržaji orijentirani prema istoku, te odvojeni od spavaćih soba čime je sačuvana intima.
Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja čine cjelinu i pozicionirani su na razini vrta od kojeg su odijeljeni samo staklenom stijenom čime je postignuta interakcija između interijera i eksterijera.
Na ulaznom pročelju ističe se „ugriz“ ulaznog trijema kao kontrapunkt izvučenom volumenu niše za odmor i opuštanje.
vrh stranice