Dva predavanja prof. dr. sc. Ariane Štulhofer

Predavanja će se održati 11. travnja 2018. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU.
18.00 Prvo predavanje: Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša
18.20 Stanka
18.30 Drugo predavanje: Sportski prostori u Zagrebu
18.50 Diskusija
19.00 Završetak

Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša

Uz hotele, dječje vrtiće i sakralne građevine sportska arhitektura akademika Borisa Magaša istaknuta je tematska projektantska cjelina njegova arhitektonskog opusa. Autor je dviju sportskih realizacija: istočne tribine stadiona Maksimir u Zagrebu (koautori: V. Turina i F. Neidhardt) i paradigmatskog stadiona Poljud u Splitu, te projekata za plivačko-vaterpolistički centar u Dubrovniku, stadione na Kantridi i Rujevici u Rijeci, gradske stadione Jarun i Kajzerica u Zagrebu, kao i idejnog rješenja rekonstrukcije splitskog stadiona. U projektima nakon Poljuda on razvija svoju originalnu ideju kružnog tlocrta stadiona s tribinama u obliku samonosive ‘plitice’, koju prilagođava različitim prostornim okolnostima i projektantskim zahtjevima.


Sportski prostori u Zagrebu

Neki zagrebački gradski prostori uglavnom su se razvili pod jakim utjecajem sporta i njegovih specifičnih zahtjeva (Maksimir–Svetice, Prisavlje), a ne prema unaprijed planiranim urbanističkim zamislima. Djelomična su iznimka Srednjoškolsko igralište, oblikovano na temelju prvoga pozivnog arhitektonsko-urbanističkoga natječaja u Hrvatskoj, te Sportsko-rekreacijski centar Šalata nastao tijekom tri desetljeća prema viziji jednog arhitekta, Franje Bahovca. Sportski su sadržaji uređivani i građeni najčešće spontano, aktivnošću sportskih pojedinaca – graditelja i arhitekata, a tek su manjim dijelom rezultat sustavnijeg planiranja.
U suvremeno su doba neke sportske građevine rezultat arhitektonskih natječaja, dok niz prvonagrađenih natječajnih radova nije nikada izveden.


O predavaču:
Dr. sc. Ariana Štulhofer, znanstvena je savjetnica i redovita profesorica na Katedri za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zamjenica je glavnog urednika znanstvenoga časopisa „Prostor”. U svome znanstvenom radu pretežito istražuje sportsku arhitekturu. Autorica je ili koautorica osam znanstvenih monografija, jednoga sveučilišnog priručnika te 26 znanstvenih i stručnih članaka objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima. Sudjelovala je na četiri međunarodna i četiri domaća znanstvena skupa.

Posjetioci predavanja još jednom će moći pogledati i izložbe:
• Boris Magaš: arhitekt i njegov stadion
• Poljudski stadion okom splitske fotografkinje Marijane Storić ŠundovHrvatski muzej arhitekture HAZU
Ivana Gorana Kovačića 37 – 10 000 Zagrebizvor: UHA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice