Arhitektonski simpozij Dani Orisa 18

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 13. i 14. listopada 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.
Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 13. i 14. listopada 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim Danima Orisa svoja će predavanja održati arhitekti i dizajneri:


Rok Žnidaršič (Slovenija)


Slovenski arhitekt, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani te dobitnik dvije najznačajnije slovenske,Plečnikove nagrade.
Rođen 1997. u Ljubljani gdje je 2004. diplomirao na Fakultetu za arhitekturu na kojem je danas docent. Godine 2010. osnovao je arhitektonski atelijer MEĐPROSTOR (s J. FischerKnap). Dobitnik je dvije Plečnikove nagrade; za monografiju Edvarda Ravnikara (s A. Vodopivec) te nagrade za Kazalište lutaka Maribor (s J. Kobe) 2012. godine.
Godine 2013. imenovan je u Savjet Javnog instituta Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.
https://www.medprostor.si/

Davor Mateković (Hrvatska)


Dobitnik nagrade Drago Galić(Udruženja hrvatskih arhitekata) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan.
Rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski ured Proarh iza kojeg danas stoji niz projekata različitih mjerila, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici suvremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove obiteljske kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, vile na Visu te kamene kuće u LukovomŠugarju. Dobitnik je i nagrade časopisa The Plan za vilu na Visu.
http://www.proarh.hr/


Ira Payer (Hrvatska)


Idejna začetnica i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb.
Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Članica Hrvatskog dizajnerskog društva od 1999. godine i od tada aktivna u radu društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti vezanih uz afirmaciju dizajna.
Godine 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a.
http://designdistrict.hr/program/


Patrik Schumacher - ZahaHadid Architects
(Velika Britanija)


Direktor ZahaHadid Architects ureda, dobitnik Stirling nagrade.
Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine.
Godine 1996. osnovao je Laboratorij za istraživanje dizajna na fakultetu ArchitecturalAssociation u Londonu. Od 2003 godine partner i suautor svih projekata ZahaHadid Architects ureda. Od 2004. profesor je i na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Sveučilištu u Insbrucku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI stoljeća, Rim, Italija, koji projektira zajedno sa ZahomHadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu. Direktor je ureda ZahaHadid Architects od 2016. godine.
http://www.zaha-hadid.com/


Deyan Sudjic (Velika Britanija)


Publicist i teoretičar arhitekture i dizajna, ravnatelj Muzeja dizajna u Londonu.
Rođen je 1952. godine u Londonu. Završio je arhitekturu na Sveučilištu u Edinburghu, radio kao kritičar, kustos i urednik. Bio je urednik i osnivač časopisa Blueprint, urednik časopisa Domus te direktor Bijenala arhitekture u Veneciji 2002. godine. Njegova posljednja knjiga Jezik gradova objavljena je 2016. godine. Direktor je Muzeja dizajna u Londonu.
https://designmuseum.org/


Beals - Lyon Architects -Alejandro Beals i Loreto Lyon (Čile)


Čileanski arhitekti, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo inChile, koju provodi MoMA.
Oboje su diplomirali na Sveučilištu PontificiaUniversidadCatólica de Chile. Lyon je 2010. magistrirala ekološko projektiranje i inženjerstvo na Bartlettu, UniversityCollege London (UCL). Beals je doktorirao filozofiju na RoyallCollegeofArt u Londonu. Njihovi najnoviji radovi uključuju privatne kuće, industrijske te pobjedničke projekte na natječajima za javne zgrade.
http://www.beals-lyon.cl/


Balkrishna Doshi (Indija)


Arhitekt, urbanist i edukator, prvi Indijac dobitnik Pritzkerove nagrade.
Rođen je 1927. godine u Puneu, Indija. Pod utjecajem velikana arhitekture 20. st., Le Corbusiera i Louisa Khana, Doshi je interpretirao arhitekturu i transformirao je u građevine koje poštuju istočnjačku kulturu i podižu kvalitetu života u Indiji.
Između ostalog projektirao je AranyaLowCostHousing (Indore, 1989.), u kojem je danas smješteno 80 000 ljudi u sustavu kuća, dvorišta i labirinta internih putova. Najstariji je Pritzkerov laureat te prvi Indijac kojemu je pripalo to ugledno priznanje.
https://www.pritzkerprize.com/laureates/balkrishna-doshi


Atelijer Bow-Wow (Japan)


AtelierBow-Wow osnovali su YoshiharuTsukamoto i MomoyoKaijima 1992. u Tokiju. Godine 2015. kao partner pridružio im se YoichiTamai. Njihov je interes raznolik i seže od arhitektonskog projektiranja do urbanističkog istraživanja te rekonstrukcije zajedničkih dobara koja grade po principima teorije nazvane biheviorologija. Projektiraju i grade kuće, javne površine, objekte i komercijalne zgrade po čitavom svijetu.
http://www.bow-wow.jp/index.html


NL Architects – PieterBannenberg, Walter van Dijk,KamielKlaasse (Nizozemska)


Dobitnici Mies van der Rohe nagrade za 2017. godinu.
NL Architects ured je sa sjedištem u Amsterdamu. Trojica direktora, PieterBannenberg, Walter van Dijk i KamielKlaasse, službeno su otvorili ured u siječnju 1997. godine. Svi su školovani na Tehničkom sveučilištu u Delftu. NL Architects nastoje katalizirati urbani život te su u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Za projekt Kleiburg, apartmansku zgradu u Amsterdamu osvojili su nagradu Mies van der Rohe 2017.
http://www.nlarchitects.nl/

Moderatori: Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš


Dani Orisa 17


Prethodni Dani Orisa


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice