• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Stancija Histria Aromatica

Ocijeni:
Stranica još nije ocijenjena.
mva
Grad: Bale (Valle)
Godina projekta: 2007
Godina izvedbe: 2012
Tip građevine: poslovno-stambene zgrade
Površina: 972,00 m2
Investitor: Bioaromatica d.o.o.
Stancija „Histria Aromatica“ je središte jedinstvenog agrikulturno – turističkog kompleksa s autohtonim, ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem a smještena je na donedavno zapuštenom brdu uz zaselak Pižanovac u općini Bale u Istri. Na najvišoj točki terena nalazi se jedinstvena mikrolokacija s koje se pruža neprekinuti panoramski pogled na veliki dio istarskog priobalja, od rovinjskog do brijunskog arhipelaga.
Stancija obuhvaća tri programske cjeline – stambenu, ugostiteljsku i muzejsko-edukacijsku. Zajedno s vanjskim prostorom trga, ovi prostori namijenjeni su cijelom nizu scenarija: stalno stanovanje, jednodnevne turističke posjete kompleksu, edukativni programi, radionice, prodaja vlastitih proizvoda te priprema i ponuda hrane uzgojene na posjedu.
„Savijanjem“ programa oko površine trga stvoren je jasno definiran prostor, mjesto za različita okupljanja i događanja. Prostorni akcent ovog kaskadnog trga predstavlja dvoetažni volumen stambenog dijela kompleksa a njegov svojevrsni kontrapunkt – fontana zapravo prekriva akumulaciju kišnice za navodnjavanje biljaka.
Suvremeni arhitektonski vokabular i paleta uporabljenih materijala (s naglaskom na lokalni kamen iskopan na licu mjesta) daju suvremenu interpretaciju lokalnih arhitektonskih i urbanističkih motiva: suhozida i kažuna te uskih prolaza, uličica i trgova. Ipak, upotreba vlastitog kamena prvenstveno je rezultat racionalnog stava o građenju dostupnim materijalom, kao vrlo konkretan doprinos temi održivosti.
Precizno pozicionirani i dimenzionirani otvori iznutra kadriraju i uokviruju prizore iz krajolika ali omogućuju i posredni vizualni kontakt trga i okolnog pejzaža čime se dodatno ističe snažna povezanost ove arhitekture s vlastitim okolišem.
Iako su se tokom sedmogodišnjeg procesa značajno mijenjale okolnosti koje utječu na nastajanje arhitekture, od općih gospodarskih i društvenih utjecaja pa do niza sasvim arbitrarnih i nekontroliranih odluka za vrijeme izgradnje, čini se da koncept i osnovne postavke ne gube na čitljivosti i aktualnosti.

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Kera Term
-
-