Zrinka Paladino: Zagreb – Antivodič

Napisati antivodič po Zagrebu sjajna je ideja na koju može doći samo onaj tko grad voli i koga grad boli.
Promocija knjige ZAGREB – Antivodič autorice Zrinke Paladino održat će se u četvrtak, 27. travnja u 19 sati u Laubi - kuća za ljude i umjetnost (Baruna Filipovića 23a, Zagreb).

Sudjeluju:
dr. sc. Željka Čorak
prof. dr. sc. Jasna Galjer
dr. sc. Zrinka Paladino
Branko Čegec


Napisati antivodič po Zagrebu sjajna je ideja na koju može doći samo onaj tko grad voli i koga grad boli. Arhitektica, konzervatorica, povjesničarka i teoretičarka arhitekture dr.sc. Zrinka Paladino u mnogo je navrata dala dokaze i o jednome i o drugome. Ne samo živeći Zagreb i u Zagrebu, nego iz živog središta uvida, a nekad i odlučivanja, o njegovim mijenama i njegovoj sudbini - upozoravala je, pa i po cijenu vlastitog egzistencijalnog i javnog statusa, na kobne pogreške u prostoru zbog kojih baština neće moći biti predana idućim naraštajima kao visoka vrijednost koju smo naslijedili...
Davno su prošla vremena od monumentalne ostavke Milana Preloga s mjesta ravnatelja službe zaštite. Etički principi, zajedno s autoritetom službe, pretrpjeli su različite stupnjeve prilagodbe "alternativnim istinama". Stoga glasovi i geste poput ove knjige Zrinke Paladino vraćaju nadu u povezanost svijesti i savjesti, bez čega je filozofija zaista samo sluškinja teologije, a konzervatorska struka servis moći...
Stiže li ova knjiga na vrijeme? Jedva.
Imamo li još što izgubiti? Tješimo se, imamo.
Stoga ova odlična knjiga ima funkciju mementa i udžbenika.
Tko je vidio, neka shvati.

Željka Čorak 


Najnovija knjiga Zrinke Paladino pod naslovom "ZAGREB – Antivodič" hrabri je iskorak u područje kritičkog i argumentiranog zalaganja za Zagreb...
U ovom je slučaju ZAGREB sinonim za lice i naličje, gdje zaštita vrijednosti koje podrazumijevamo kolektivnom memorijom urbane kulture postoji (još) samo deklarativno, u navodnim znakovima.
Umjesto arhitektonskih "vodiča" i "atlasa" koji prezentiraju reprezentativne uzorke arhitekture i urbanizma odabranih da bi prikazali specifične kvalitete i autentične vrijednosti, autorica nas suočava s njihovim stvarnim stanjem. Umjesto uljepšane slike kakvu poznajemo iz sličnih publikacija o Zagrebu, zasnovane na arhivskoj građi i sugestibilnosti vizualno atraktivnih fotografija "lijepih kuća", knjiga donosi kritički dijalog. U tom srazu se izvorni izgled sučeljava s današnjim stanjem.
Knjigu čine poglavlja strukturirana u tematske cjeline integrirane u čvrstu urbanu matricu sastavljenu od "studija slučaja" ilustrativnih za janusovsku sliku današnjeg Zagreba...

Jasna Galjer


O autorici:

Zrinka Paladino rođena je 31. prosinca 1972. godine u Splitu. Osnovno i srednješkolsko obrazovanje završila je u Zagrebu, a 1997. godine diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2010. godine zaposlena je na mjestu zamjenice pročelnika u zagrebačkom Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine obranila je doktorski rad pod nazivom Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.-1977. te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti. U znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika u znanstvenom području tehničkih znanosti - polje arhitektura i urbanizam izabrana je 2013. godine. Članicom je uredništva Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske, Odbora Ministarstva kulture Republike Hrvatske za dodjelu nagrade Vicko Andrić, Komisije za arhitekturu i urbanizam Odbora Nagrade Vladimir Nazor Ministarstva kulture Republike Hrvatske te prosudbene komisije za nagradu Radovan Ivančević Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
Lipnja 2013. godine objavila je knjigu Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna, nakladnika MeandarMedie i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je u travnju 2014. godine nagrađena nagradom Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2013. godinu. Studenog 2015. godine objavila je i knjigu Nikola Filipović: Majstor arhitekture, u izdanju Naklade Ljevak.
Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova, te je aktivnom sudionicom različitih znanstvenih i stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine. Završila je tečaj umjetničke fotografije.

facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice