Zgrada u obliku staklene cipele

U obalnoj pokrajini Chaiyi na Tajvanu izgrađeno je arhitektonsko čudo – 16 m visoka i 10 m široka staklena cipelica.
Nije niti toliko čudna činjenica da je gigantska cipelica uopće izgrađena, nego to da je riječ o crkvi!

Da, crkvi. Izgrađena je s naumom da privuče što veći broj žena u crkvu. Staklena crkva izgleda identično poput Pepeljugine cipelice koja joj tako nespretno ispada sa stopala dok trči iz dvorca najpoželjnijeg ženika među djevama – Princa Šarmera. Samo što je naravno jako jako velika. Prema proračunima, veličina, točnije broj gigantske cipelice je 880.

Zračne snimke dokazuju veličinu i opseg crkve, uključujući i otvorenu plavu pozornicu s reflektorima. Za izradu staklenocipeličaste crkve bilo je potrebno više od 320 plavo obojenih stakala, a gradnja je trajala dva mjeseca. Do sada je na crkvocipelicu potrošeno ukupno 686 tisuća američkih dolara, odnosno 4 milijuna 819 tisuća 424 kune i 40 lipa.Zapravo se ne zna točno tko je vješti postolar/arhitekt koji stoji iza ove kreacije, no iza samog projekta stoje dužnosnici lokalne samouprave tog područja koje je istaknuto turističko odredište na Tajvanu. Pan Tsuei-ping, voditeljica administracije izjavila je za medije da se crkva neće koristiti za uobičajene svakodnevne obrede, već za svadbene ceremonije i fotografiranja. „Prema našim planovima, želimo stvoriti blažen, romantičan prostor… Jer svaka djevojka zamišlja kako će izgledati kada postane mladenka“, rekla je gospođa Pan.Sam oblik crkve, navodno je inspiriran dirljivom lokalnom pričom. Vjeruje se da je 1960-ih u tom, tada siromašnom kraju živjela dvadesetčetverogodišnja djevojka prezimena Wang koja se uskoro trebala udati. No, otkriveno je da boluje od tzv. bolesti crnog stopala, zbog čega su joj obje noge morale biti amputirane, a njezino je vjenčanje zbog toga otkazano. Do kraja života nije ostvarila svoj san o udaji, već je utjehu pronašla u crkvi. Ova crkva u obliku cipele s visokom petom izgrađena je u spomen na nju.

No, svi neromantičari, koji nisu povjerovali u ovu priču reći će – zašto baš staklena cipelica koja je direktna asocijacija na Pepeljugu? Realan odgovor na to je da su žene od djetinjstva lude za bajkama i savršenim princezama. K tome, većina žena još više od bajki voli cipele, stoga je očito zašto se ovaj projekt treba smatrati dobitnom kombinacijom. Upravo su takve žene cilj ovog projekta, iza kojeg se krije turistički profit. „U crkvi će biti 100 ženski orijentiranih značajki poput javorova lišća, stolaca za ljubavnike, kolača i torti“, izjavio je u lokalnim medijima glasnogovornik vlade Zheng Rongfeng. Ova crkva je već sada turistička atrakcija, a nije se niti otvorila. Koliko će tek znatiželjnih posjetitelja privući kada bude i službeno otvorena? 

Prema planovima, crkva svoja vrata za sve zainteresirane otvara 8. veljače, upravo na vrijeme za kinesku Novu Godinu.

izvor: ziher.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice