Zeleni paviljon

Zeleni paviljon višenamjenske građevine
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: višenamjenske građevine
  • Površina: 1600,00 m2
  • Investitor: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski i Šumarski fakultet
Prikaz veće karte
Najvažniji element i inspiracija za ovaj projekt je sama lokacija sa izuzetno kvalitetnim postojećim visokim zelenilom, koje je gusto raspoređeno po čitavoj parceli i koje se sa zapada postepeno razrjeđuje prema istočnom rubu parcele. Ideja novog Paviljona / Restorana je da konstruira prostor maksimalno uvažavajući kvalitetno visoko drveće na parceli, čijim se mapiranjem potpuno definira preostali mogući teritorij za izgradnju. Podizanjem "izrezanog" zelenog teritorija u zrak, dobiva se prostor "ispod". Duž cijelog ruba krova formirana je tzv. vegetativna streha, osnovni oblikovni i funkcionalni element i sezonski regulator svjetla.
Više Manje
Da bi se povećala transparentnost prostora oko stabala se stvaraju otvoreni prostori atrija, koji puštaju svjetlost u sve dijelove objekta i omogućuju vizualnu i fizičku povezanost s prirodnim okolišem. Veliki ulazni atrij je i glavni ulazni trg, mjesto okupljanja, otvorena terasa i glavni ulaz u sve prostore objekta. Smještaj glavnih restorana (menze i a'la carte) je uz dva glavna atrija objekta. Prostor menze je okrenut na Park Šumu na zapadu i sa kliznim stijenama je omogućeno njegovo proširenje na vanjski prostor. Prostor studentskog zbora i dvorane dio su istočnog volumena, koji omogućava i jednostavnu faznost izgradnje. Mali privremeni objekti i staklenici oduvijek prisutni po cijelom Kampusu kao dio kulture fakulteta, poslužili su kao inspiracija za smještajni dio sa deset apartmana koji je uklopljen u koncept same parcele. Apartmani su zamišljeni kao slobodno postavljeni lagani volumeni ostakljeni s jedne strane a privatnost je postignuta podizanjem tih elemenata na krov. Oko apartmana po čitavom krovu, formirane su zone gredica sa različitim sadnicama, koje mogu služiti i u edukativne svrhe.
Ideja je napraviti održivu kuću, koja će i materijalima i izgradnjom doprinositi okolini u svakom pogledu. U projektiranju se poseban značaj daje prirodnom osvjetljenju, sa formiranim atrijima i prirodnoj ventilaciji prostora, koje dodatno doprinosi smanjenju energetskih potreba za umjetnom rasvjetom, grijanjem i hlađenjem prostora. Krov i njegova vegetativna prepuštena streha odlični su regulatori topline, a debeli pokrivač koji štiti, čuva kuću od hladnoće zimi i vrućine ljeti.
Krajobrazno rješenje je integralni dio osnovnog koncepta arhitekture i čitave parcele. Najveći dio površine krova prekrivaju sukulenti tipični za krovne vrtove, ostale površine su organizirane u pravilne forme inspirirane uzgojnim prostorima za biljke unutar kojih se stvaraju komunikacijski pravci i manje boravišne zone za korisnike apartmana ali i povremeno korisnike restorana i kampusa.
U kuhinji studentskog restorana agronomskog i šumarskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, dnevno će se pripremati i posluživati jela do maksimalnog kapaciteta od cca 1.500 obroka. Svi radni i uslužni prostori organizirani su na jednom nivou – u prizemlju, da se omogući idealna funkcionalnost i pristup svim jedinicama. Jedna od specifičnosti ove kuhinje je i da ima kontakt sa vanjskim prostorom.
vrh stranice