Zatvaranje tvrtki od 600 do 2500 kuna

Od 1. studenog trošak likvidacije tvrtki niži je 70 do 90 posto.
Nema poduzetnika koji će podržati čestu promjenu zakonodavnog okvira, no nekoliko zakonskih izmjena koje sa danas stupile na snagu zavit će u crno samo Narodne novine i javne bilježnike jer im država izbija iz ruke sigurnih 50-ak milijuna kuna godišnjeg prihoda, piše vecernji.hr.

Od 1. studenog trošak likvidacije tvrtki niži je 70 do 90 posto i iznosi 600 kuna za j.d.o.o, odnosno 2500 kuna za d.o.o. društva. Da bi potaknula poduzetničku inicijativu, država je prije nepune dvije godine omogućila osnivanje jednostavnih trgovačkih društava čiji je osnivački kapital samo 10 kuna. Dosad je registrirano 20-ak tisuća takvih tvrtki, kod čije su se registracije popratni troškovi osnivanja penjali na 800 kuna. Prihvatljiva je to cijena u odnosu na trošak pokretanja d.o.o. društava ili obrta, no pokazalo se da je lako ući u biznis, ali prilično skupo izaći iz njega čak i kada nemate ni lipe dugova i gubitaka. Postupak zatvaranja tvrtki trajao je godinama, a samo na takse i obvezne naknade odlazilo je 8000 kuna, ne računajući na troškove pravnika i konzultanata. Sutra stupaju na snagu izmjene četiriju zakona, i to onog o trgovačkim društvima, sudskom registru, sudskim pristojbama te javnobilježničkim pristojbama, koji će bitno ubrzati postupak likvidacije te cijenu otvaranja i zatvaranja ‘tvrtke od deset kuna’ spustiti na 600 kuna.

Obavezne tarife kod likvidacije d.o.o tvrtki spuštene su na 2500 kuna, dok su popratni troškovi osnivanja d.o.o.-a pali s tri na dvije tisuće kuna. Većina tog novca odlazila je javnim bilježnicima, državi ili Narodnim novinama. To javno poduzeće ostat će bez desetak posto dosadašnjih prihoda jer se napušta obveza objave statusnih promjena tvrtki u službenom glasilu, a od danas sve će se takve informacije nalaziti na mrežnoj stranici sudskog registra. Ministarstvo pravosuđa ističe da se godišnje objavljivalo 45 tisuća oglasa koji se tiču sudskog registra, cijena im se kretala od 200 do 900 kuna, a na njihovu se objavu čekalo tri do četiri mjeseca! Srezane su i naknade javnih bilježnika pa, primjerice, cijena ovjere prijave za upis u sudski registar pada sa 200 na 30 kuna, a izrada i ovjera prijave sa 3000 na tisuću kuna! Članovi j.d.o.o.-a oslobođeni su plaćanja javnobilježničkih pristojbi za sve isprave javnog bilježnika vezane s likvidacijom društva. Inače, javni su bilježnici žestoko lobirali protiv posljednjih zakonskih izmjena, jednako kao i odvjetnici kad su im srezane naknade kod ovrha, to više što promjene potpisuje čovjek koji je iz odvjetničkih krugova došao na ministarsko mjesto, a tamo bi se trebao i vratiti kad mu istekne mandat. Orsat Miljenić na sve to kaže da se ne boji za sebe.

– Ja još dugo neću morati mijenjati posao, a kao ministar dužan sam štititi interese građana, što ovim i činim – kaže Miljenić.

Izgubili i dobili

No, dok su izgubili kod tarifa, odvjetnici i javni bilježnici dobili su na otvaranju zemljišnih knjiga. Od ponedjeljka će se se ZK izvaci izdavati u odvjetničkim i javnobilježničkim uredima, a cijena njihove usluge ne može biti veća od cijene sudske pristojbe za ZK izvadak koja je sad 20 kuna.

Dokument o dokazu vlasništva moći će se povući i preko aplikacije e-Građani putem koje će građani moći platiti i sudsku pristojbu od 20 kuna. U sudskom se, pak, registru šire javni podaci o članovima uprave, izvršnim direktorima, prokuristima, NO-u i slično.

Po ZK izvadak na web, k bilježniku i odvjetniku

Gruntovnica - Izvadak iz zemljišnih knjiga, osim gruntovnice, davat će bilježnici i odvjetnici, a građani će ih moći povući i sami preko sustava e-Građani. Izvadak stoji 20 kuna biljega, a naknada odvjetnika i bilježnika ne može biti veća od 20 kuna.

Krediti - Cijena solemnizacije ugovora o kreditu kod javnog bilježnika ostaje ista, no izmjena nekih od odredbi ugovora stoji četvrtinu početne cijene. Dosad se izmjena ugovora naplaćivala po punoj cijeni.

Tvrtke - Troškovi objave oglasa za likvidaciju tvrtke režu se s 1600 na 100 kuna. Ukupni trošak likvidacije j.d.o.o.-a pojeftinjuju na 600 kuna. Trošak likvidacije d.o.o pada s 8000 na 2500 kn. Trošak osnivanja j.d.o.o. pada na 600, d.o.o.-a na 2000 kuna.

Objava - Napušta se obaveza objave u Narodnim novinama oglasa koji se tiču sudskog registra. Ako se objavljuju po službenoj dužnosti, oglasi će biti besplatni na webu suda. Obavijesti trgovačkih društava stajat će 100 kuna pristojbe.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice