"Your Black Horizon" ponovo otvoren za posjetitelje

Umjetnički paviljon Your black horizon na Lopudu, djelo umjetnika Olafura Eliassona i arhitekta Davida Adjaye, ponovo je otvoren za posjetitelje.
Svečanom otvorenju 10. svibnja 2016. godine nazočila je i Francesca von Habsburg, predsjednica zaklade Thyssen-Bornemisza Art Contemporary iz Beča (TBA21).

Premijerno predstavljena u lipnju 2005. na 51. venecijanskom bijenalu, međunarodno priznata i jedinstvena arhitektonska svjetlosna instalacija Your black horizon preselila se 2007. u svoj novi stalni dom na Lopudu. Umjetnik Olafur Eliasson i arhitekt David Adjaye su kreirali instalaciju osmišljenu kao okoliš u kojem se umjetnost i arhitektura od samog početka sagledaju kao jedno, kao “recipročna jednadžba“.

U paviljonu bez prozora, tanka vodoravna crta upravljena kroz uzak prorez na razini očiju služi kao glavni izvor svjetlosti. Olafur Eliasson je rekao: “I paviljon i horizont djeluju koristeći sekvencijalnost i svjetlo. Posjetitelj se kreće od ulaza u paviljon, do pogleda na prirodno svjetlo koje dolazi iz otvora, do prolaza koji vodi do unutrašnjosti gdje posjetitelj stiže u crni prostor sa horizontom. “ David Adjaye je dodao: “Ovaj projekt pruža jedinstvenu priliku u kojoj umjetnik i arhitekt dijele isti, metaforički ‘studio’ kako bi se međusobno poticali u stvaranju za posebnu lokaciju odabranu za Paviljon. “

Podešeno za specifične svjetlosne uvjete na Lopudu, svjetlo mijenja boju kroz ciklički spektar jednog dana – od izlaska do zalaska sunca, utiskujući crtu horizonta u stražnji dio mrežnice oka posjetitelja i aktivirajući njihovo sjećanje na prirodan horizont. Nakon izlaska iz paviljona, posjetitelji mogu nacrtati svoju liniju horizonta, koja je još nekoliko sekunda utisnuta u mrežnicu oka, na horizontu koji se proteže između susjednih otoka Šipana i Mljeta, te tako na nekoliko trenutaka postaju sastavni dio samog djela.

“Dok se lagano uspinjemo šetnicom od mora do podno brežuljka pokrivenog čempresima i maslinama do mjesta na kojem je postavljena jednostavna drvena konstrukcija, pažljivo oko uočit će tragove diskretnih intervencija na terenu koje su omogućila novoj gradnji suživot s prirodnim okolišem. Paviljon se postupno pomalja kao prirodna pozornica, štit, monumentalna ograda“ (Nada Beroš, Oris). Posebnost lokacije Umjetničkog paviljona na otoku Lopudu – samo nekoliko nautičkih milja od Dubrovnika, UNESCO-ve svjetske baštine – potvrđuje potencijal projekta za interakciju s prostorom koji zauzima. Izazov je bio napraviti privremeni muzej, koji kroz integraciju sa svojim okolišem ga istovremeno i oplemenjuje. Smješten u bogato lopudsko renesansno naslijeđe i očuvanu prirodu, Umjetnički paviljon Your black horizon daje nova značenja krajoliku.

Trajanje izložbe: 11. svibnja – 2. listopada 2016. godine


Radno vrijeme: svaki dan od 10.00 do 19.00

Ulaz slobodan


Više na dubrovnikportal.com

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice