Your Black Horizon ponovno otvara svoja vrata

Umjetnički paviljon, instalacija Your Black Horizon na Lopudu ponovno otvara svoja vrata.
Od petka, 18. svibnja, za javnost se otvara umjetnički paviljon Your Black Horizon na otoku Lopudu, autora Olafura Eliassona i Daida Adjayea.
Svjetski poznati umjetnici, predstavili su ovu jedinstvenu arhitektonsko-svjetlosnu instalaciju na venecijskom bijenalu 2005. godine, a od 2007. Zaklada za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary trajno ju je postavila na otok Lopud te ju poklonila Lopuđanima i posjetiteljima Lopuda.

Umjetnik Olafur Eliasson i arhitekt David Adjaye kreirali su instalaciju osmišljenu kao okoliš u kojem se umjetnost i arhitektura od samog početka sagledaju kao jedno, kao „recipročna jednadžba” te ju posebno podesili za specifične svjetlosne uvjete na Lopudu.
Svjetlo mijenja boju kroz ciklički spektar jednog dana—od izlaska do zalaska sunca, utiskujući crtu horizonta u stražnji dio mrežnice oka posjetitelja i aktivirajući njihovo sjećanje na prirodan horizont.

Paviljon se nalazi u sklopu brižno čuvanih i održavanih vrtova predjela Šiškovo, u samom središtu naselja Lopud, a kao i dosadašnjih godina posjećivanje i obilazak bit će u potpunosti besplatno svakog dana od 10 do 19 sati.

izvor: dubrovnikinsider.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice