Vitićev dnevnik / 1.dio

U "Vitićevom dnevniku" pratimo obnovu kultne zgrade u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Arhitekt Rober J. Loher (i sam stanar Vitićevog nebodera) riječju i slikom vodit će nas kroz segmente obnove. 
Obnova Vitićevog nebodera

Vitićev neboder se smatra ikonom hrvatske moderne arhitekture. To je zgrada koja je već duže vrijeme u središtu promatranja struke, i jako je popularan motiv u stručnim razgledavanjima grada. Takvim ga čini dinamična struktura pročelja, gdje se kliznim „škurama“ stvara vječno različita slika glavnog pročelja, koja time postaje urbana kulisa događanja u parku ispred nebodera.

Treba imati na umu da Vitićev neboder nije samo neboder, već sklop triju zgrada, pri čemu se dvije manje zgrade vežu na postojeću izgradnju u Laginjinoj i Vojnovićevoj ulici. Trokatnica na broju 7 u Laginjinoj preuzima visinu vijenca susjedne zgrade, a isto tako i četverokatna zgrada u Vojnovićevoj, koja je vezana na ulaz u neboder. Sam neboder, koji je dilatiran od dva niža krila, čini taj „nekontekstualni“ izuzetak, sam tvoreći novi urbani kontekst s prije spomenutim malim gradskim parkom.

Pristup stanovima je sa vanjskih galerija, koji su orijentirani na dvorište. Sami stanovi su u odnosu na galeriju povišeni za tri stepenice, tako da svi koji prolaze galerijom nemaju uvid u stan, čime je zagarantirana određena privatnost. S druge strane je zagarantirana socijalna interakcija stanara, čemu pogoduje L-oblik galerije. Na galeriji se često znaju dogoditi i druženja, pa samim time ona ima neki oblik „ulice“. Ovo otvoreno socijalno ozračje pogoduje tome da se stanari međusobno poznaju i prilaze jedni drugima s određenim poštovanjem.

Osvrnuvši se na razlog zašto sam se uhvatio ovog miniserijalčića obnove ove, idemo ju nazvati kultne zgrade, je što sam i stanar u ovoj zgradi, pa prenosim dojmove „s prve crte“. U sljedećim člancima pokušat ću dočarati svakodnevnicu ove zgrade, s ciljem da prenesem ovaj pozitivni model kohabitacije, koji je moguć i na drugim mjestima u gradu. Poseban apel usmjeren je, međutim, i onima koji odgovorno upravljaju gradom i planiraju ga, da sagledaju modele pozitivnog suživota u javnom prostoru, te ga pokušaju primjenjivati i potencirati na drugim lokacijama u gradu... zašto Zagreb ne bi bio primjer grada dobrog suživota?

No, tema ovog serijala je,zapravo, praćenje obnove ove zgrade, koja je prije nekoiko godina dobila status zaštićenog kulturnog dobra. Zgrada se od samih početaka nije obnavljala, a budući su u startu bili problemi sa kliznim „škurama“, zgrada navodno nikada nije dobila uporabnu dozvolu. Stanje tih kliznih elemenata je bilo onakvo kakvo je bilo i 1962. god. Nisu se ni tada mogle pomicati, a bijeli i crni tonovi, žuta, crvena, zelena i plava boja pročelja su ubrzo izblijedjele.


stanje na dan 11.2.2016. – postava vodilica do 9. etaže

Posebnu opasnost predstavljale su nestabilne „škure“, koje su znale iskočiti iz ležišta i pasti u park. Prava je sreća što nitko dosad nije nastradao. Zadnji put se to dogodilo prije dvije godine, kada je jedna pala na prolaz u trenutku kada su se malo podalje igrala djeca.
stanje na dan 18.2.2016. – demontaža „škura“

U veljači ove godine započeli su radovi na obnovi pročelja. Često pitanje, koje smo si znali postaviti je kako će izgledati skela, i kako će ona utjecati na naš svakodnevni život, budući će nam zaklanjati pogled i omogućiti pogled samo na znatiželjne zidare. S druge strane, bili smo i svjesni toga da je klasična cijevna skela za objekt, kao što je neboder, neisplativa investicija. Živimo srećom i blizu Iblerovog „drvenog“ nebodera, gdje je bila korištena viseća skela. Ugodno nas je iznenadila činjenica da će biti postavljena pomična skela, koja je u našem slučaju mosna konstrukcija, koja je raspona oko 20 metara, a koja klizi po dva štapića u visini od devet etaža.

Još smo uvijek u fazi demontaže i strojnog obijanja stare žbuke, tako da nas gotovo svakog jutra budi zvuk „hiltice“. Do sada su demontirane sve „škure“, obijena je gotova sva žbuka sa južnog pročelja, te se priprema pomična skela za obijanje žbuke sa istočnog pročelja zgrade u visini od 10 etaža.
stanje na dan 21.2.2016. – zgrada bez „škura“


stanje na dan 23.2.2016. – pogled iz Martićeve


Autor teksta i fotografija: Robert J. Loher

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice