Vinarija Galić

Vinarija Galić poslovne zgrade ugostiteljska namjena industrijske građevine

Ocijeni:

54321
Stranica još nije ocijenjena

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Dva Arhitekta
  • Grad: Kutjevo
  • Godina projekta: 2015
  • Godina izvedbe: 2018
  • Tip građevine: ugostiteljska namjena, industrijske građevine, poslovne zgrade
  • Površina: 1562,00 m2
  • Investitor: Privatni

Vinarija Galić smještena je u Kutjevu, u Vallis Aurea-i koljevci Hrvatskog podrumarstva i vinarstva. Već davne 1232. cisterciti ovdje grade opatiju i vinski podrum. Premda danas u Vallis Aurea-i žive i djeluju mnogi poznati i nagrađivani hrvatski vinari kraj je još uvijek nerazvijen pa je time svaki pozitivan impuls značajan ne samo za lokalnu zajednicu već i šire. Gradnjom vinarije ostvaruju se temeljni uvjeti za: razvoj novih tehnologija u proizvodnji vina, povećanja kapaciteta postojećih vinograda, osuvremenjivanje postojećih prezentacijskih tehnika i sl., a sve u svrhu uspostave novih standarda vezanih uz vinski turizam i industriju. Cilj je djelovati šire i biti pokretač revitalizacije ovog kraja.

Zgrada vinarije nalazi se u središtu grada, neposredno uz glavnu gradsku cestu i dvorac (bivša opatija). Na mjestu sadašnje vinarije nalazila se zgrada stare škole koja je bila izvan funkcije. Iako se radi o glavnoj gradskoj cesti okolna izgradnja je skromna i jednostavna. Zbog njenog specifičnog urbanog položaja željeli smo da se vinarija izvana doživljava kao gradska kuća, a tek ulaskom u nju saznajemo da se radi o gospodarskom objektu.

Više Manje

Esencijalno i jasno arhitektonsko oblikovanje proizlazi iz namjere da se građevina ne ističe u gradskoj strukturi, ali da pritom ostane suvremena i da svjedoči o vremenu u kojem nastaje. Inspiracija se crpi iz tradicionalnih vinskih podruma te autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježavaju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja kroz vrijeme poprima patinu i robustan izgled. Nadahnuti tim vinariju/kuću dijelimo funkcionalno i estetski na dvije zone (donja – beton, gornja – cigla). Donja zona izvedena je iz masivnog natur betona svoju oblikovnu inspiraciju pronalazi u požeškim arkadama koje otvaraju i zatvaraju prostor za odležavanje bačava. Baš se kod tog unutrašnjeg rasporeda vinarije i javlja zaokret od tradicionalnog oblikovanja. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo je oblikovanje u ovom slučaju onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga se bačve smještaju u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.Iznad betonskog postamenta, koji sadrži prostore za pohranu, izlaganje i degustaciju vina; nalazi se proizvodno-skladišni prostor koji se “obučen u opeku“ potpuno zatvara prema ulici, a kontakt ostvaruje isključivo sa gospodarskim dvorištem. 

vrh stranice