VII. Simpozij u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju

U utorak, 21.veljače 2012., u dvorani hotela Arcotel u Zagrebu, održan je VII. Simpozij pod nazivom "Građevinski materijali i resursi u svijetu ZELENE GRADNJE"
Tema ovog Simpozija prvenstveno je bila orijentirana ka građevinskim materijalima koji su kroz svoju proizvodnju, primjenu i distribuciju do krajnjih korisnika koristili neku od zelenih tehnologija u smislu održivog razvoja.
Kao predavači na Simpoziju sudjelovali su predstavnici renomiranih tvrtki koje se bave proizvodnjom i implementacijom građevinskih materijala i tehnologija koje su prije svega energetski učinkovite, a dodatno teže višem stupnju kada govorimo o zaštiti okoliša i održivom razvoju, odnosno principu ZELENE GRADNJE.

Više od 140 sudionika VII. Simpozija u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj

Na VII. Simpoziju prisustvovao je rekordan broj sudionika, profesionalaca među kojima brojni arhitekti, inženjeri građevine, inženjeri strojarstva i elektrotehnike, a kroz izuzetno zanimljive prezentacije stručnih predavača obrađene su slijedeće teme:

 „Ytong Multipor - termoizolacija nove generacije“

 „Visokoizolirajući krovni i zidni sustavi“

 „Caparolovi „zeleni“ proizvodi u suvremenoj gradnji“

 „Ima li održivosti u betonu?“

 „Energetska efikasnost, e4“

 „Polaganje izolacije od kamene vune dvoslojne gustoće – prednosti jednoslojnog polaganja i utjecaj na U vrijednost ravnog krova“

 „Zelene ceste“

 „Staklo od početaka do cradle to cradle certifikata“

 „PVC materijali za energetski učinkovite prozore“

 „Geotermalne dizalice topline i solarni toplovodni sustavi

S obzirom na znanstvenu dokazanost kako su građevine veliki potrošači energije u iznosu od gotovo 40% ukupne svjetske potrošnje, upoznavanje stručne, ali i šire javnosti o toj činjenici, zadatak je svih koji imaju i najmanja saznanja o učinkovitosti i iznimnoj važnosti nastajanja zelenih zgrada u budućnosti. Dodatno, uzevši u obzir da je hrvatsko tržište nekretnina tek u razvojnoj fazi i da našem tržištu tek predstoji boom u graditeljskom sektoru, te sa saznanjem da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20% godišnje i da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi Eura, procjene Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj je da će smjer daljnjeg razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj upravo ići u smjeru zelene gradnje.

Zelena gradnja odnosi se na cjeloviti proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, korištenja i obnove objekata temeljen na principu održivosti. Zelena gradnja temeljena je na holističkim principima te uzima u obzir sve aspekte održivosti zgrade, među ostalim i iskorištenje građevinskog zemljišta, povezanost sa susjedstvom i servisima dostupnim korisnicima, načinu i količini potrošnje voda, brizi o zdravlju korisnika, odabiru i načinu upotrebe materijala, emisiji stakleničkih plinova iz objekta, energetskoj učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije te cjelovitoj funkcionalnosti objekta.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u ljeto 2009. sa svrhom poticanja i provođenja promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u Hrvatskoj i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti. Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologija, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj.
Graditi zeleno znači u svakom od ovih aspekata primijeniti idejna rješenja, arhitektonske oblike, primjenu graditeljskih materijala i tehnologija gradnje koje od svog nastanka do trenutka primjene u građevini svojom biti pronose ideju održivog razvoja i skladnog odnosa s prirodnim okolišem.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, kao članica Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council), a na inicijativu nekolicine utjecajnih ljudi, institucija i tvrtki iz područja arhitekture i graditeljstva, tijekom 2011. godine svojim je aktivnostima zasluženo dobio epitet najbrže rastućeg Savjeta u okviru svjetskog GBC-a, a svoje će potencijale tek potvrditi brojnim manifestacijama koje u hrvatskim okvirima, ali i šire, postaju model i uzor drugim inicijativama vezanim uz pitanja zelene gradnje.

Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala, već pretpostavlja i određenu kulturu života, stanovanja i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem. Pozivamo Vas da i Vi svojim aktivnim članstvom u Savjetu ili osobnim zalaganjem za promicanje zelene gradnje i društveno odgovornog poslovanja, doprinesete poboljšanju okruženja u kojem živimo.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice