Uredski prostor D

Uredski prostor D Fabrika Arhitekti interijeri
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Fabrika Arhitekti
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe: 2010
  • Tip građevine: interijeri
  • Površina: 90,00 m2
Uredski prostor D, nalazi se u visokom prizemlju stambene zgrade u zagrebačkom donjem gradu. Uzevši u obzir sve prednosti i šarm donjogradkih blokova, projekt je spoj donjogradskog stana i potpuno novih, neočekivanih intervencija, koje su u suprotnosti sa donjogradskom tradicijom, ali ju uvažavaju. Kroz refleksije u podu ili staklenim stijenama /ovisno o uvjetima osvjetljenja/ ponovljen je motiv prozora kroz koji se nazire donjogradsko dvorište.
Intervencija je dijelom restauratorska, poštujući originalne elemente, tragove vremena i detalje /stolarija, parapeti, ulazna vrata./,
A dijelom sa potpuno suvremenim pristupom, materijalima i detaljima /betonski podovi, staklene stijene bez okvira./ da bi dobili uravnotežnu igru ‘starog’ i novog, grubog i finog, toplog i hladnog, uvažavajući pritom šarm starog donjogradskog stana.
Betonski podovi i staklene stijene između radnih prostora i ulaznog hodnika, ovisno o uvjetima osvjetljenja i poziciji vrata reflektiraju prozore i motiv donjogradskog dvorišta, čime je pomiren kontrast između zatečenih detalja, motiva i elemenata i novih materijala. Ovaj je dio hladniji, ali ovisno o uvjetima osvjetljenja donosi vizualne promjene i refleksije. Klizne staklene stijene pune širine i visine hodnika sa skrivenim vodilicama, u vidu pomičnih refleksija ubrzavaju isreplitanje elemenata, uvodeći odraz dvorišnog zelenila, a ovisno o poziciji vratiju, prozor na dvorište uvijek je ponovljen na drugoj poziciju.
Oko centralne drvene jezgre, obložene hrastovim furnirom unutar koje su sporedne prostorije /wc, čajna kuhinja/ orjentirane na svjetlik, organiziran je ulazni prostor i dvije prostorije za rad, orjentirane na dvorište. Jedna je zamišljena kao izolirana soba, sa više privatnosti, a druga kao soba za sastanke, povezana sa ‘sivom’ sobom, obje s pogledom na unutrašnjost bloka i refleksijama dvorišta.
U sklopu projekta, obnovljena je sva originalna vanjska stolarija, uključujući i ulazna vrata, a također i stubišni prostor u kojem je obnovljena postojeća freska na stropu te je postavljena i adekvatna rasvjeta.
Sivi je betonski pod zaštićen epoksidnim premazom, bogat odsjajima.
Veliki radni prostor zauzeo je poziciju reprezentativnog salona sa velikim prozorima orjentiranim na uličnu stranu. Na sivim zidovima ističe se bijelo lakirana, bogato profilirana originalna stolarija.
U ovom su dijelu naglašeni postojeći elementi donjogradskog stana i njegova tradicionalna toplina.
Kroz čitav prostor spušten je knauf strop na visini od 300 cm, a u sivoj sobi na visini od 330 cm, kao bijelo lebdeće platno, dilatirano od zidova. U zoni spuštenog stropa je rasvjeta, klima i vodilice za klizne staklene stijene. Spuštanjem stropa korigirale su se proporcije prostorija, te omogučilo rješavanje instalacija.

vrh stranice