Umjetničke intervencije u javnom prostoru

Udruga Slobodne veze/Motel TROGIR tim ove godine pokreće jednodnevno pilot događanje u Trogiru.
Nakon prošlogodišnje (inter)nacionalne kampanje za zaštitu Motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića u Trogiru, udruga Slobodne veze/Motel TROGIR tim ove godine pokreće jednodnevno pilot događanje u Trogiru – umjetničke intervencije u javnom prostoru grada, koje će se odvijati na nekoliko lokacija 9. prosinca 2014.

Cilj je događaja ukazati na neke od vrijednih, ali zapuštenih gradskih punktova te pozvati Grad i same građane na zajedničko promišljanje njihove buduće javne namjene. Dvije lokacije izabrane za ovogodišnje intervencije ujedno su i trajno zaštićeni spomenici kulture RH koji se, spletom okolnosti, nalaze u prilično zapuštenom ili derutnom stanju, te su tako i izgubile svoju javnu namjenu. Konkretno, to su Park Garagnin Fanfogna, te prostor bivšeg auto-kampa Soline, odnosno samog Motela kao jednog od najvrednijih primjera modernističke arhitekture u Dalmaciji.

U srpnju 2014. Motel TROGIR tim objavio je javni natječaj za umjetničke intervencije u javnom prostoru Trogira. Na natječaj je pristigao veliki broj prijedloga iz zemlje i inozemstva, a zbog ograničenih resursa za ovu je priliku odabrano troje umjetnika/ca iz Hrvatske kako bi pokušali na jedan dan umjetnički “aktivirati” grad s ciljem kritičkog promišljanja (javnog) prostora i kvalitete i potencijala gradskog života. Izabrani su radovi zagrebačkih umjetnika Ane Zubak i Marka Gutića Mižimakova te splitske umjetnice Neli Ružić.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da se pridruže događaju na navedenim lokacijama u vrijeme kada će se odvijati najavljene umjetničke intervencije.

O projektu MOTEL TROGIR:

Projekt MOTEL TROGIR započeo je 2013. kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Projekt se odvija u nizu gradova te se sastoji od više segmenata: umjetničke intervencije, stručno vođene edukativne ture po arhitektonskom nasljeđu moderne te izdavački rad.
Kao jednu od aktivnosti u 2015. godini najavljujemo predstavljanje publikacije MOTEL TROGIR: ITS NOT FUTURE THAT ALWAYS COMES AFTER, s nizom stručnih tekstova o Vitićevom radu i samom Motelu TROGIR, prepoznate i podržane od strane Europske unije.

O umjetnicima/radovima:

Marko Gutić Mižimakov student je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu/smjer Novi mediji. Svojim performativnim radom “SADIM!” u vrtu Garagnin Fanfogna pokretom i glasom istražit će lokalitet samog vrta i pozvati publiku da mu se pridruži. (9.12. u 14 h- PARK GARAGNIN FONFOGNA)

Ana Zubak, završila je Umjetničku akademiju u Zagrebu. U bivšem auto-kampu SOLINE izvest će svečano otkrivanje spomenika. Događaj počinje u 16 h.

Neli Ružić, splitska umjetnica intervenirat će u samom krugu Motela gdje će na jednu večer osvijetliti šest motelskih bungalova, po kojima je trogirski motel osobito poznat. Namjera je umjetnice ukazati na vrijednost i važnost Motela u lokalnim i međunarodnim okvirima te na njegovu transformaciju u turbulentnim vremenima. Činom osvjetljivanja, umjetnica poziva i na promišljanje Motela kao vrijednog lokaliteta unutar grada te njegov potencijal razvoja. (Motel TROGIR, 18 h)

Motel TROGIR tim: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić, Saša Šimpraga
Dizajn plakata: Nikola Križanac
Organizacija: Motel Trogir /Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse
Podrška: Ministarstvo kulture RHizvor: slobodneveze i DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice