U svoje slobodno vrijeme arhitekti rade...

Krisztian je arhitekt koji se polako isprofilirao i kao dizajner koji radi isključivo s recikliranim materijalom.
Krisztian Lacković je arhitekt iz Zagreba. Zaposlen je, radi u struci, ali naš fokus će ovoga puta biti njegov višegodišnji hobi, koji je već poprimio "ozbijnije obrise". Naime, posljednjih godina Krisztian se polako isprofilirao i kao dizajner koji radi isključivo s recikliranim materijalom.
Već je na fakultetu uvidio da mu izrada maketa i prostornih prikaza "idu od ruke". Prva maketa od čelika je bila maketa spiralnog stubišta koje je zavario na trećem semestru.

   
Ova fotografija ruši sve stereotipe o arhitektima                        Poziciju prekidača odredila je anatomija ljudskog tijela  

Nešto ozbiljniji radovi su bile manje skulpture od čeličnih šipki od kojih je, režući ih, savijajući i vareći,  oblikovao ljudske figure u raznim položajima i odnosima, a koje su često bivale "udomljene" od strane prijatelja ili poznanika. Paralelno je započeo s izradom različitih svjetlećih predmeta. Oduvijek je bio zaintrigiran igrom izvora svjetlosti i predmetom postavljenog ispred njega, te sjenom, kao rezultatom te igre. Serija LightMan je spoj tih dviju strasti – modelarstva i izrade lampi.


Serija LightMan

Odabran je naziv LightMan, a ne LightWoman iz vrlo praktičnog razloga - prekidač je morao biti integriran u ljudsku figuru, a vizualno opravdanje za tako nešto je, za sada, našao jedino na muškom tijelu. Svi radovi, pa tako i ova serija, su unikati – nikada ne radi istu temu više puta. Nadopunjava svoje radove uvijek novim oblicima, uvijek novom kompozicijom, novim odnosom tijela u odnosu na prostor, novom napetošću. Pojedini LightMan stavljen je u neki novi odnos sa samim sobom ili s nekim predmetom. Igra se uravoteženjem pojedinih djelova tijela i pokušava dobiti neku dinamiku, pokret, neki geg...

   

Proces izrade svakog novog LightMana počinje osmišljavanjem tog novog gega. Vrti u glavi svaki detalj i ne počinje s izradom dok god mu sve ne „sjedne“. Nakon usvajanja ideje, kreće prikupljanje potrebnih dijelova za izradu lampe. Kad prikupi sve što mu treba, čeka prvi slobodan vikend i izrada kreće. Čelične šipke, cijevi i ploče reže, savija i vari, sve bez nacrta, iz glave. Prvo izrađuje tijelo – uvijek od cijevi, budući u nju ugrađuje prekidač. Nakon toga radi prihvat za grlo i žarulju. Zatim dolaze na red ruke i noge, koje izrađuje od čeličnih šipki, te na kraju, pospajano tijelo stavlja u poziciju ravnoteže i vari na čeličnu bazu.
Nakon bravarskih radova, povlači električne kablove, ugrađuje prekidač i grlo, spaja uzemljenje. Na kraju, završno obrađuje površinu – boja ili samo lakira bezbojnim lakom.
Cijeli proces, nakon usvajanja ideje, traje, ovisno o zahtjevnosti pojedinog rješenja, 2-5 tjedana.

   

Prilikom izrade LightMana često koristi princip modeliranja iz jedne druge serije lampi – serije PipeLight - tim drugim principom, nizanja fazonskih elemenata recikliranih vodovodnih cijevi, aproksimira razne predmete - saksofon, truba, flauta, klarinet...

Serija PipeLight

U ovoj seriji, povezivanjem čeličnih vodovodnih cijevi s navojem i raznih fazonskih elemenata, dobiva tražene oblike. Na taj način, mijenjajući prvotnu funkciju cijevi, slaže armature, koje ugradnjom rasvjetnog tijela u neki svoj sastavni dio, postaje lampa. Ovdje se koristi pogodnost rotacije pojedinih elemenata lampe sa susjednim dijelovima, te se na taj način omogućava 3D svjetlosni snop.

  


Serija Re-define

Nakon serije LightMan i PipeLight, treća najveća serija lampi koje izrađuje Krisztijan je Serija Re-define, gdje se umetanjem rasvjetnog tijela u kućište nekog starog uporabnog predmeta, zadržava forma ali mijenja njegova prvotna funkcija.

  

Ekologija
Cjelokupni rad, također karakterizira, svijest prema ekologiji i recikliranju materijala. Sve lampe su sačinjene od recikliranih dijelova – to ih također čini jedinstvenima. Osim čeličnih dijelova, prekidači, grla i el. kablovi su također izvađeni iz drugih uređaja, koji su iz nekog razloga odbačeni.

Vijek trajanja lampi
Kako su lampe robusne, te nemaju mnogo dijelova koji bi se mogli potrgati, slobodno se može reći da su vječne.

Krisztianova kreativnost nije rezervirana samo za lampe. Drugom prilikom upoznat ćemo vas s nešto drugačijim funkcionalnim elementima također kreiranih od recikliranih materijala. I zato, ako uskoro planirate veliko čiščenje garaže ili tavana, kontaktrajte Krisztiana - možda upravo ono što namjeravate odbaciti, on može prenamijeniti u novi funkcionalan predmet.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice