U Makarskoj otvorena izložba Kako smo živjeli: Danska arhitektura 1945.-1975.

Mi oblikujemo naše zgrade, a potom one oblikuju nas.
Izložba 'Kako smo živjeli: Danska arhitektura 1945.-1975.' na kojoj je predstavljen danski pristup arhitekturi koji je protkan težnjom za izgradnju socijalne države, otvorena je u srijedu u sklopu makarskog DokuMA Film Festivala koji se održava od 1. do 5. lipnja.

Ova izložba, koja je otvorena u Galeriji Gojak, usredotočuje se na ulogu arhitekata u danskom društvu u razdoblju između 1945. i 1975. godine, postratnom vremenu društvene obnove u kojem se javila želja da se kroz danski model socijalne države svim stanovnicima osiguraju dobri životni uvjeti. Svoj obol tome dali su i danski arhitekti, stvarajući građevine koje su ostvarile te ideje - stambene zgrade, hotele, kuće za odmor, sportske dvorane i škole po mjeri čovjeka.- Mi oblikujemo naše zgrade, a potom one oblikuju nas - citirao je izreku Winstona Churchilla u uvodnom govoru otvaranja izložbe danski ambasador u Hrvatskoj Anders Christian Hougard. Na izložbi su prikazani radovi danskih arhitekata poput Arna Jacobsena, Kay Fisker, Karen i Ebbea Clemmensen i Svena Eskea Kristensena.
- Danas je teško održavati socijalnu državu na toj razini, te je ideja pod velikim pritiskom zbog nedostatka ekonomskog rasta - rekao je Hougard.
Zbog toga se u danskoj političkoj raspravi raspravlja o tome treba li se na tu ideju trošiti toliko novaca.
- No jako je važno da ne ostavljamo siromašne ljude iza sebe, te se moramo brinuti za starije sugrađane. Jaz između bogatih i siromašnih mora ostati jako jako malen - smatra Hougard.
- Mislim da socijalna država u Danskoj neće izumrijeti. Pitanje je samo kako će se oblikovati i biti razvijana da se prilagodi globaliziranom svijetu - zaključuje.

izvor: dalmatinskiportal.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice