U Koprivnici počela izgradnja prve šparne kuće

U koprivničkoj Ulici Zvonimira Goloba na Lenišću, pokraj triju stambenih zgrada, šparnih hiža, ovih su dana započeli radovi na prvoj šparnoj kući. 
Investitor je koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju (APOS). Izvođači radova su TEH gradnja iz Zagreba i Beton Lučko. Projektant je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za arhitekturu, a autor idejnog projekta i glavni projektant je arhitekt Ljubomir Miščević.

Riječ je o prvoj od planiranih 12 šparnih obiteljskih kuća u nizu u tom koprivničkom 'zelenom kvartu'. Neće sve biti iste. Ova kuća imat će tri stana. U prizemlju će stan biti od 95 kvadrata, na katu će imati 105 kvadrata, a na drugom katu će stan biti od 75 kvadrata. Svaki stan imat će i svoj dio vrta od oko 100 kvadrata – istaknula je ravnateljica APOS-a Jasna Markušić i dodala kako će grijanje u šparnoj kući biti slično onome u šparnim hižama.Cijena kvadrata neće i ne može biti veća od 8400 kuna, ali još nije precizno utvrđena.
Ravnateljica kaže da imaju nekoliko zainteresiranih kupaca i idući tjedan će u APOS-u raditi listu reda prvenstva.

Šparna kuća trebala bi biti dovršena u proljeće iduće godine. Izgradnja se trenutačno financira državnim poticanim sredstvima iz programa POS-a, a financijska konstrukcija zatvorit će se sredstvima budućih kupaca.

Zašto je ova šparna kuća posebna i zbog čega se ona zove eco-sandwich kuća?

Eco-sandwich ventilirani fasadni paneli gotov su proizvod. Izrađeni su od betona s recikliranim agregatom i slojem mineralne vune. Među ostalim, takvi montažni zidovi iznimno su trajni uz niske troškove održavanja. Omogućuju ekonomsku učinkovitost i brzu izgradnju. Prilagodljivi su svim klimatskim uvjetima.Beton Lučko s partnerima, uz koordinaciju Građevinskog fakulteta u Zagrebu, s tim se proizvodom natjecao na natječajima Europske unije za eco-inovacije i prvi put će ga primijeniti u Koprivnici. Za APOS i Grad Koprivnicu on ništa ne košta. Vrijednost donacije je oko 400.000 kuna.izvor: koprivnica.net

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice