Trga i park - Donji Andrijevci

Trga i park - Donji Andrijevci otvoreni javni prostori urbanizam
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

3E PROJEKTI
  • Grad: Donji Andrijevci
  • Godina projekta: 2016
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: otvoreni javni prostori, urbanizam
  • Investitor: Općina Donji Andrijevci
Idejno rješenje trga i parkovnih površina podrazumijeva uređenje četiri zone centralnog javnog prostora Općine. Zone obuhvaćaju centralni mjesni trg, nasip i područje uz potok, neposredni okoliš škole te dječje igralište na sjeveru obuhvata. Projekt će biti apliciran na mjeru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske unutar koje se potiče ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Ideja koncepta proizlazi iz uzorka polja kao snažne antropogene strukture te potoka kao dominantnog prirodnog elementa u prostoru. Ideja je bila zadržati u najvećoj mogućoj mjeri ekološku komponentu i bioraznolikost, koja već postoji na prostoru Općine i naselja, odnosno ruralnog područja s visokim krajobraznim vrijednostima. Idejno rješenje u funkcionalnom i oblikovnom smislu integrira sve četiri razdvojene zelene površine u povezani zeleni sustav. Naglašeni linijski elementi trga proizlaze iz matrice pružanja okolnih građevina, ali i iz ekstrahiranog izduženog uzorka polja te iz linijskog pružanja samog naselja, što dominira ovom ruralnom cjelinom.

Uz potok se smještaju sportsko-rekreativni sadržaji i staze u prirodnim zaobljenim formama, što se dodatno naglašava razmještajem gredica s trajnicama i ukrasnim travama.

Filozofija oblikovanja se temelji na povezivanju postojećih resursa u prostoru s novim elementima, sa svrhom privlačenja korisnika i poticanja na aktivno korištenje parkova i trga. Edukativni element na prostoru školskog parka proširen je filozofijom o organskom uzgoju, permakulturi, recikliranju i principu održivosti, uz jačanje svjesnosti, odgovornosti, socijalne dimenzije zajedništva, međusobnog pomaganja, odnosno kooperacije i dr.


stručni tim:

Tanja Udovč, mag.ing.prosp.arch.
Nikolina Krešo, mag.ing.prosp.arch.
David Kramarić, student krajobrazne arhitekture
ovlaštena arhitektica urbanistica Jelena Šimat, dipl.ing.arh.
Mirjana Miloševski Ntontos, dipl.ing.arh.
vrh stranice