Treće izdanje UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrada

Raspisuje se Nacionalni stupanj međunarodnog natječaja programa Architecture & Children.
UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade organizira UIA-in radni program Arhitektura i djeca (Architecture & Children). Nagrada se dodjeljuje za pojedinačne aktivnosti, proizvode ili kontinuirane programe osobama, školama ili institucijama koje za djecu i mlade osmišljaju radionice, projekte, programe, didaktičke materijale i sl. kojima je cilj educiranje djece i mladih o izgrađenom okolišu. Cilj je prepoznati, potaknuti i podržati osobe i organizacije koje polažu temelje arhitektonske kulture i pomažu djeci i mladima, od vrtićkog uzrasta do osamnaeste godine, da razumiju arhitekturu, urbanizam i procese koji oblikuju našu okolinu. To će im pomoći da kao odrasli građani učinkovito sudjeluju u kreiranju i inteligentnom korištenju visokokvalitetne arhitekture koja je humana, održiva i poštuje kontekst u kojem se nalazi.

Pozivamo osobe, škole i institucije da prema uputama koje su u nastavku na natječaj predaju natječajnu dokumentaciju, te eventualno dodatne materijale odnosno proizvode (publikacije, alate, igre, komplete, vodiče, filmove, kompjuterske programe, itd.) čija je svrha educirati djecu i mlade o arhitekturi i izgrađenom okolišu.

Proces dodjele UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrada nije standardni „natječaj“ u svrhe kojega bi se od sudionika zahtijevalo razvijanje novih projekata, već se sudionici pozivaju na podnošenje prijava koje opisuju aktivnost koja je već u tijeku ili događaj koji se već održao, ili već gotovi proizvod, u razdoblju između 1. rujna 2014. i isteka roka za podnošenje prijava – 31. siječnja 2017.

Sudionici i nacionalne organizacije članice trebaju imati na umu da se neka određena aktivnost ili proizvod mogu prijaviti za nadmetanje u samo jednoj nagradnoj kategoriji. Međutim, sudionik koji provodi više od jedne aktivnosti ili nudi više od jednog proizvoda ima pravo podnijeti zasebne prijave za svaku takvu aktivnost ili proizvod.

Nagrade će se dodjeljivati u tri kategorije:

1. Nagrada za škole

Za ovu se nagradu mogu nadmetati sve škole koje djeci i mladima pružaju opće obrazovanje u skladu sa državnim ili nacionalnim kurikulumom. (Škole koje nude specijalističko ili stručno obrazovanje sa područja umjetnosti, dizajna, arhitekture ili povezanih područja ne mogu se natjecati u ovoj kategoriji).

2. Nagrada za institucije

Za ovu se nagradu mogu nadmetati muzeji, galerije, zaklade, društva, udruge i druge organizacije, pojedinačno ili u međusobnoj suradnji, iz bilo kojeg područja. (Škole koje nude specijalističko ili stručno obrazovanje sa područja umjetnosti, dizajna, arhitekture ili povezanih područja mogu se natjecati u ovoj kategoriji.)

3. Nagrada za tiskane medije i alate

U ovoj se kategoriji dodjeljuje nagrada za tiskane medije (članke, knjige, časopise) i ne-audiovizualne didaktičke alate. Za ove se nagrade mogu nadmetati osobe ili organizacije koje se bave bilo kojim područjem.

4. Nagrada za audiovizualne medije

U ovoj se kategoriji dodjeljuje nagrada za audiovizualne medije (dokumentarni filmovi, filmovi, TV programi, internetske stranice). Za ove se nagrade mogu nadmetati osobe ili organizacije koje se bave bilo kojim područjem.

Nacionalni žiri treba odabrati maksimalno jednu nagradu za svaku nagradnu kategoriju i poslati ih do 15. ožujka 2017. u UIA u Pariz kao nacionalne nominacije za međunarodnu UIA Architecture & Children Golden Cubes nagradu. Nagrađeni sudionici će dobiti potvrdu o nagradi, a nagrađeni projekti će biti izloženi i objavljeni u strukovnim glasilima. Nominacije za međunarodne nagrade može podnijeti jedino nacionalna organizacija članica, ispunjavanjem službenog Obrasca za nominacije za UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade. Nacionalna organizacija članica može podnijeti samo jednu nominaciju za svaku nagradu.

UIA-in radni program Arhitektura i djeca imenuje ocjenjivački sud za međunarodnu dodjelu koji će se sastojati od jedne međunarodno poznate osobe neovisno o struci, četiri arhitekta imenovana od strane UIA-e (uključujući članove UIA-inog radnog programa Arhitektura i djeca), jednog stručnjaka za obrazovanje i jednog stručnjaka za medije. Ocjenjivački sud odlučuje većinom glasova. Popis nagrada i izvještaj žirija trebaju potpisati svi članovi žirija prije raspuštanja istoga i primjerak poslati tajništvu UIA-e.

Međunarodni ocjenjivački sud izabrat će po jednu nagradu za svaku kategoriju birajući iz nacionalnih nominacija. Svečana dodjela međunarodne UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade održat će se u rujnu 2017. u Seoulu za vrijeme održavanja Međunarodnog kongresa UIA. Tom će prilikom biti organizirana i izložba nagrađenih i pohvaljenih plakata pristiglih na međunarodni natječaj.

Rokovi

31. siječnja 2017. –rok za predaju natječajnih materijala

15. veljače 2017. – završetak rada Ocjenjivačkog suda i obavijest o nagradama

16. veljače-1. ožujka 2017.
– priprema i prijevod nagrađenih radova za međunarodni natječaj u suradnji natjecatelja i ocjenjivačkog suda prema propozicijama međunarodnog natječaja

15. ožujka 2017. – rok za slanje nacionalnih nagrada u sjedište UIA u Pariz

travanj 2017. – Pariz: rad međunarodnog ocjenjivačkog suda i objava rezultata

rujan 2017. – Seoul: svečana dodjela nagrada na Kongresu UIAObavezni sadržaj predanih nacionalnih prijava

Svaki sudionik nacionalnim organizatorima treba dostaviti sljedeće:

1. Popunjenu službenu prijavnicu za UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade

2. Word file koji uključuje sljedeće podatke:

· Kratke informacije o sudioniku i projektu.

· Tekstualni opis projekta strukturiran prema Kriterijima za dodjelu.

· Ilustracije projekta. Vrsta ilustracije ovisi o prirodi projekta i o istoj sudionik odlučuje prema vlastitom nahođenju.

Detaljne Upute za pripremu dokumenta su u nastavku.

3. Do deset fotografija .tiff ili .jpg formata koji dokumentiraju rad i/ ili .pdf pratećih materijala

4. Eventualno uzorak originalnih materijala ukoliko postoje (knjiga, alat, igra, film, disk, program aktivnosti, itd.) u obliku i na jeziku na kojem je materijal izvorno izrađen.


Svi materijali šalju se do 31. siječnja 2017. u 14 h na mail aid@arhitekti-hka.hr

Ukoliko ste zainteresirani, ostatak vijesti, pročitajte ovdje.izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice