SuperSkyScrapers Awards - Ovogodišnji pobjednici su SURE Architecture

SuperSkyScrapers Awards je natječaj koji ima za cilj potaknuti razvoje inovativnih koncepata i inspirativnih tipologija visokogradnji.
Ovogodišnji pobjednici su SURE Architecture iz Pekinga s 300 metarskim konceptualnim neboderom Endless City projektiranim za londonski City.

Ovaj vertikalni grad zasnovan je na ideji vlastitog ekosustava koji se spiralno, inspiriran DNK heliksom uzdiže do visine od 300 metara s mogućnošću nadogradnje. Nazvan Endless City, neboder je planiran kao postojeća ekstenzija Londona koja se realizira kroz par rampi koje spiralno okružuju perimetar zgrade. Prema projektantima SURE Architects iz Pekinga, s uredom u Londonu, zgrada bi imala mogućnost udomljavanja stanovanja, poslovnih prostora, škola, trgovačkih centara i javnih prostora, trgova i parkova. „Londonske ulice sa sada mogu razvijati kontinuirano i horizontalno i vertikalno“ objašnjavaju autori „Ne postoji prekid, niti među razinama ulica i nebodera, niti među razinama unutar samog nebodera.“„Umjesto superponiranja jednog kata na drugi bez ikakvog pravog kontinuiteta, naš projekt je koncipiran kao dvije beskonačno dugačke rampe koje se postepeno uzdižu prema nebu.“ Rampe bi bile nosilo šest čeličnih cijevi u kojima bi se smjestile vertikalne komunikacije – dizala i stepenice, a mogle bi služiti i za transport materijala i tereta na vrh te daljnju nadogradnju nebodera, ovisno o potrebama. Neboder je projektiran na način da maksimira korištenje pasivne energije, s minimalnim oslanjanjem na umjetno osvjetljenje i mehaničku ventilaciju.
Više o uredu SURE Architecture saznajte ovdje.
Rezultate natječaja 2014. potražite ovdje.izvor: DAZ i dezeen.com

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice