Stambena zgrada sv. Vid

Stambena zgrada sv. Vid 3LHD stambene zgrade

FOTOGRAFIJE

3LHD
  • Grad: Rovinj (Rovigno)
  • Godina projekta: 2006
  • Godina izvedbe: 2008
  • Tip građevine: stambene zgrade
  • Površina: 1770,00 m2
  • Investitor: Adris Grupa
Nova stambena zgrada br. 50 u predjelu Sv.Vid u Rovinju, odgovara na nekoliko bitnih kontekstualnih pitanja. Kontekst Mediterana, specifična klima, način života, kontakt s otvorenim prostorima, zaštita od sunca, pitanja su i teme koje su bitno utjecale na oblikovanje i funkcioniranje zgrade. Rovinjske kale kao kontekstualna tema, provlače se ovdje kao oblikovni i funkcionalni element.

Stambene jedinice smještene su u tri volumena međusobno povezana vertikalnim, otvorenim komunikacijama, svojevrsnim kalama, koje formalno povezuju objekt u stambenu cjelinu. Zbog blage mediteranske klime i mogućnosti boravka na otvorenom više od 6 mjeseci godišnje upravo ti elementi postaju prostori za zajednički boravak u zaštićenom prostoru, mjesto druženja sa susjedima, te zeleni vrt svih stanara.
Vanjski prostori stambenih jedinica mijenjaju svoj karakter kroz etaže. U prizemnim stanovima to su terase na terenu u zelenilu. Na prvoj etaži se uvlače i postaju duboke loggie, dok su na posljednjoj etaži uvučeni u stan i formiraju unutarnji atrij ujedno i ulazni prostor u stan.

Stanovi su tipološki podijeljeni u dvije vrste; bočni stanovi i bilateralni stanovi. 6 bočnih stanova imaju trostranu orijentaciju, koja stanu daje kvalitetu kuće. Svi stanovi su svijetli i osunčani, opremljeni prostranim dnevnim boravcima, velikim spavaćim sobama, i ostalim servisnim prostorijama. Stanovi su veličine od 90 do 100m2, imaju garažno parkirni prostor u podrumljenom dijelu kuće, sa direktnom suhom vezom prema stanu.

Specifičnost kuće čine i posebno oblikovani i naglašeni otvori, velikih dimenzija koji objedinjuju puni otklopni i fiksni ostakljeni dio prozora. Taj element je nastao kao rezultat promišljanja o jednom velikom otvoru po prostoriji, u cilju boljeg osunčanja i specifičnog oblikovanja i pojavnosti kuće. Cijela kuća je ožbukana kvalitetnom žbukom u maniri najboljih istarskih kuća.
vrh stranice