Spomenik Oluja 95

Spomenik Oluja 95 AP Projekt Studio Z otvoreni javni prostori
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Studio Z
  • Grad: Knin
  • Godina projekta: 2009
  • Godina izvedbe: 2011
  • Tip građevine: otvoreni javni prostori
  • Površina: 3000,00 m2
  • Investitor: Grad Knin
Prikaz veće karte
arhitektonsko-urbanističko rješenje: AP Projekt Studio Z; skulptura: Petar Dolić, ak. kipar

Zadatak je stvoriti spomen obilježje dostojno značaja trenutaka i događaja koje označava Spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95 i uređenje trga Ante Starčevića. Oformiti prostor koji u eventualnoj monumentalnosti ne smije pretjerati; ne smije djelovati nedodirljiv. Prostor koji će ljude pozivati, a ne odbijati...koji će ih nagovarati da ga posjećuju i da se na njemu i u njemu zadržavaju. Oživiti pomalo mrtav i sterilan trg kakav je bio postojeći trg.
Treba biti istovremeno dovoljno prihvatljiv i jasan. Nositi svoju poruku obilježavanja Hrvatske pobjede...pobjede mira nad ratom....pobjede dobra nad zlom....opomenu....znakovlje pobjede, ali i znakovlje stradanja. Mjesto na kojem će ljudi moći u miru i spokoju dozvati svoja sjećanja...oprostiti se od svojih najdražih...upaliti svijeću za njih...položiti vijenac...
Povezati skulpturu i arhitekturu u jednu neodvojivu cjelinu.
Novo popločenje je dodirnulo i dijelom obuhvatilo postojeću fontanu i izašlo iz zone samog spomenika, te na taj način „uključilo“ širi, već postojeći dio trga u sagledivu i logičnu urbanističku cjelinu.
Zelena zona na južnom dijelu trga služi dvojakoj svrsi. Odmoru u sjeni zelenog dijela i optičkoj kulisi koja zaklanja donekle neuglednu susjednu južnu graničnu zonu.

Prostor samog slavoluka – paviljona je natkriveni i zaštićeni prostor koji nije u potpunosti fizički zatvoren. Time on označava mjesto u kojem se na trenutak zaustavljamo, slavimo, molimo, odajemo počast (paljenje svijeća, polaganje vijenaca...). Njegova forma slavoluka aludira na pobjedu. Ali njegova otvorenost označava mogućnost prolaza, kretanja dalje, postaje na putu...
Unutra je spomen kapela u kojoj se pale svijeće (stilizirana varijanta „dušica“ - staklene prizme (plexi) koje se pale ubacivanjem novčića. Zid za koji je pričvršćen križ betonski je, grubo obrađeni zid u koji su ugrađene do vidljivosti izbrušene čahure.
Memorijalni tekst ugrađen je u staklene plohe u pod trga. One svijetle u noći i podsjetnik su na neke segmente stradanja gradova i sela u Domovinskom ratu, brojevi poginulih ili nestalih, materijalne štete koje su učinjene, sažeti opisi svih bitnijih vojnih operacija koje su se provodile u oslobađanju Hrvatske, odabrana djela hrvatske ratne poezije,...
Obrub intervancije, točnije granica između novog i starog popločenja izrađen je iz 300 ploča od lijevanog željeza, od kojih su na njih 150 imena naših postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, a na ostalima (točnije svaka druga) nalazi se uzorak stiliziranog i linearno geometriziranog (pucnjava) pletera koji se opet pojavljuje u pločama uz goreopisane staklene plohe.
Obodno su postavljene klupe u cjelini sa novom rasvjetom, kantama za otpatke, držačima za bicikle i sl. Taj „background“ klupa i nakošenih rasvjetnih tijela koje asociraju na koplja čuvare, također nenametljivo odvajaju zonu nove intervencije od postojeće građevine kolodvora.
vrh stranice