"Split 3 – prednosti života na Križinama i na Trsteniku"

Arhitektica Višnja Kukoč u četvrtak je održala predavanje na temu "Split 3 – prednosti života na Križinama i na Trsteniku“ u prostorijama GK Trstenik.
Predavanje je dalo zanimljiv presjek povijesti urbanističkog razvoja ovog kvarta koji je prvotno bio zamišljen kao novi centar grada, sa svim pratećim sadržajima, no ta se zamisao samo djelomično ostvarila.

- Na 340 hektara površine bila je predviđena gradnja stanova i javnih sadržaja za 50. 000 ljudi. U PIS-u pod Josipom Vojnovićem tražila su se rješenja kako izgraditi taj dio grada, s obzirom da je Split u tadašnjoj Jugoslaviji rastao oko tri posto godišnje – prisjetila se Kukoč i dodala kako su u Split 3 dolazili stručnjaci iz cijelog svijeta, a o njemu su pisali i strani časopisi.

Preusmjeravanjem novca na Mediteranske igre, urbanizam ovog područja mijenja se na lošije tijekom 80-ih, da bi, nastavlja Kukoč od početka 90-ih godina krenuo povrat oduzetog zemljišta koje nije privedeno svrsi bivšim vlasnicima koji nisu baš imali sluha za gradnju javnih sadržaja. Nakon 1989. godine, naglašava arhitektica, na cijelom Splitu 3 od javnih sadržaja izgradile su se samo - crkve.

- Danas sve to izgleda još lošije, jer nema planiranja, a planiranje znači gledanje unaprijed. Ipak, još uvijek su sačuvane pješačke linije na Križinama, preko kojih se može doći do mora neometano kolnim pristupom. Vi kao građani uvijek možete tražiti od Grada da vam one ostanu na raspolaganju, jer su i dalje u važećem GUP-u. Imate se pravo buniti, vikati, raditi pritisak, bez toga ne ide – savjetovala je stanovnike ovog kvarta.

Bilo je riječi i o izmjenama GUP-a, za koje je već Gradsko vijeće donijelo odluku da se ide u izradu. Na Trsteniku bi se prostorno-planska dokumentacija mijenjala zbog dvije poduzetničke inicijative, obje u Ulici Moliških Hrvata - iza jednog stoje Nenad Pralija i Hrvoje Marušić, a iza druge trgovački lanac “Tommy”.

Na predavanje je došla i Marijana Puljak, gradska vijećnica stranke "Pametno", koja je istaknula kako su stanovnici zakasnili s primjedbama.
- Izgubit ćete igralište zbog Tommyjeve zgrade, a neće više biti ni parkinga. Ovim izmjenama GUP-a sprema nam se apsolutna katastrofa! Radi se bez strategije, plana i programa... - kazala je Puljak okupljenim građanima.


izvor: slobodnadalmacija.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice