Solarne klupe nakon Solina postavljene i u Sarajevu

Do kraja godine stotinjak klupa trebalo bi biti postavljeno po europskim gradovima.
Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša od prošlog tjedna se nalaze i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Solarne klupe funkcioniraju tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.

Sarajevo je postao drugi grad u svijetu koji ima solarne klupe, nakon Solina. Klupe su postavljene na tri lokacije u Sarajevu, dvije kod mosta Festina lente, dvije kod Narodnog pozorišta i dvije kod Sarajevo City Centra.Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša, a one su u Sarajevo stigle zahvaljujući financijskoj podršci Ambasade Kraljevine Švedske.

"Prije otprilike mjesec dana kontaktiran sam od strane UNDP organizacije koja djeluje u Sarajevu. Javili su se nakon medijskih objava o prvoj pametnoj klupi postavljenoj u Solinu. Osim naših medija o klupama su pisali i svi mediji u regiji. Njihova želja bila je uzeti šest klupa kojima bi obilježili ovogodišnji Sarajevo film festival i jedan dan festivala posvetili obnovljivim izvorima energije, tako da je to zapravo donacija UNDP za grad Sarajevo", ispričao je za Index Ivan Mrvoš.

Dodao je da su s prototipom klupe postavljenim u Solinu naučili neke stvari.
"Unaprijedili smo sustav hlađenja na visokim temperaturama kako bi korisnicima omogućili korištenje klupa i po najvećim vrućinama. Radimo i na razvoju dodatnih opcija u aplikaciji, a poradili smo i na sigurnosti same klupe", pojasnio je.

Solarne klupe uskoro će se pojaviti u Splitu i Poreču.
"Dosta gradova nas je kontaktiralo i nadamo se da ćemo do kraja godine prijeći količinu od sto klupa u Europskoj uniji", dodao je Mrvoš.

U skoroj budućnosti nastavit će raditi na razvoju klupa.
"Želimo implementirati i neke nove tehnologije poput bežičnog punjenja, NFC tehnologije... Radimo i na certifikatima sa kojima bi omogućili izlazak na tržište EU, a uz to i potvrdili kvalitetu naših klupa", zaključio je.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice