“Solaris” sustav za zasjenjivanje

Čim sunčeve zrake obasjaju “krila” “Solarisa”, započinje automatsko otvaranje, a za taj mu je proces potrebno samo 20 sekundi.
Ekološka osviještenost društva nezaobilazan je globalni imperativ koji zadnjih godina opetovano dobiva na značaju podsjećajući nas koliko su zapravo važni društveno odgovorno ponašanje i briga o zaštiti okoliša kako bismo ublažili negativne posljedice onečišćenja planeta koje sve više uzimaju svoj danak.

Osiromašenje prirodnih resursa utjecalo je na sve intenzivnije zagovaranje korištenja i pronalaženja postojećih alternativnih izvora energije koji su od civilizacijske važnosti za sadašnje i buduće naraštaje.Nove generacije dizajnera često imaju neskrivenu želju kontribuirati poboljšanju uvjeta novim prijedlozima i rješenjima kojima bi minimalizirali štetne utjecaje na okoliš, poboljšali uporabu obnovljivih izvora energije i promovirali socijalnu inkluziju.

Zeleni dizajn sveprisutna je tema današnjice čiji su ambiciozni ciljevi zaokupili umove dizajnera s vizijom za budućnost koji svoje inovativne ideje realiziraju u suglasju s očuvanjem okoline i smanjenjem emitiranja opasnih tvari koje igraju krucijalnu ulogu u onečišćenju.

Ekoučinkovitost

Dizajneri iz Portugala, José Vicente (38), André Castro (40) i Elizabeth Remelgado (34) osmislili su revolucionaran koncept “Solaris” koji iskorištava sve blagodati sunčeve energije i savršen su primjer dizajna za ekoučinkovitost.

José Vicente specijalizirao se za održivi produkt-dizajn, no osim što je svoju karijeru posvetio zelenoj tehnologiji, José je izumitelj, istraživač i profesor na Visokoj školi Gallaecia za arhitekturu i urbanizam, a njegova suradnja s dvoje dizajnera započela je još u vrijeme kada su sve troje radili za nagrađivani portugalski studio “Almadesign”, poznat po aktivnom sudjelovanju u aeronautičkim i željezničkim projektima te poslovnim inovacijama.

“Solaris” sustav za zasjenjivanje koristi solarnu energiju i omogućuje ugodno mjesto za rad, učenje ili odmor u eksterijerima kao što su plaže, kafići i parkovi osiguravajući neprekidan izvor električnog napajanja za razne tehnološke naprave bez kojih je danas teško zamisliti svakodnevicu.

Krila osjetljiva na sunce

Futuristički dizajn ima šest “krila” koja se zbog jednostavnijeg pospremanja rotiraju oko vertikalnog stupa, a kada su otvorena funkcioniraju kao suncobran, pa su idealni za otvorene prostore u toplim i sunčanim podnebljima.

Svako krilo posjeduje dva fotovoltaična panela namijenjena za punjenje seta baterija u bazi. Po sredini stupa nalazi se LED indikator napajanja, dok su na vrhu postolja suncobrana dostupne tri utičnice za punjenje laptopa, mobitela ili bilo kojeg drugog elektronskog uređaja.Silikonska vrpca na dnu služi kao amortizacijska zaštita strukture i električki neutralno područje s ručkom za prenošenje.
Čim sunčeve zrake obasjaju “krila” “Solarisa”, započinje automatsko otvaranje, a za taj mu je proces potrebno samo 20 sekundi.
Ovaj pametan i kompaktan dizajn, strukture otporne na vjetar, prostire se više od dva metra u širinu, pružajući ugodnu sjenu tijekom vrućeg sunčanog dana.

Na međunarodnom natjecanju “Osjetite planet Zemlju” (“Feel the Planet Earth”) 2009. godine “Solaris” je zasluženo izabran za jednog od finalista.  


izvor: slobodnadalmacija.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice