Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je obišlo sva četiri grada uvrštena u drugi krug natjecanja.
Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu Steve Green jučer je u 17.15. sati na konferenciji za medije održanoj u Muzeju Mimara objavio je odluku Povjerenstva prema kojoj će Europska prijestolnica kulture 2020. godine biti Rijeka, kojoj je prestižna titula dodijeljena za program Luka raznolikosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je obišlo sva četiri grada uvrštena u drugi krug natjecanja.

Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. Steve Green iz Europske komisije rekao je da se ta odluka "ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada". Istaknuo je da je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, ali i da se odluka Povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu već i na svemu onom što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture.Steve Green posebno je zahvalio djelatnicima hrvatskog Ministarstva kulture na velikoj predanosti i stručnosti u radu i suradnji na projektu, te čestitao gradovima koji su ušli u drugi natječajni krug istaknuvši da su "sva četiri grada naporno radila kako bi došla do te točke, i iako se to može činiti kao tek rad četiriju timova, u njega je bilo uključeno stotine ljudi, službenika državnih tijela i to je ključ uspješne priče u sva četiri slučaja". Konačan sud o tome koji od četiriju gradova najbolje ispunjava kriterije i koji svojim programom najbolje može prenijeti poruku europskog zajedništva Povjerenstvo je donijelo nakon dvodnevnog zaključnog predstavljanja tijekom kojega su gradovi u Zagrebu u srijedu i četvrtak dobili priliku za pojedinačno 45-minutno izlaganje pred Povjerenstvom.

Dubrovnik se predstavio s programom pod nazivom Grad u stvaranju s naglaskom na kulturnu komponentu, Osijek s prijavom pod naslovom Kisik sa velikom mrežom veza sa susjednim gradovima, a Pula s prijavom Demilitarizirajmo gdje je trećina grada naslijeđe vojne povijesti.

Dobrodošlicu u "velikoj obitelji Europskih prijestolnica kulture" Hrvatskoj je poželio i Michel Magnier, direktor Službe za kulturu i kreativnost Opće uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije, koji je podsjetio kako je riječ o inicijativi pokrenutoj prije 30 godina, koja se do danas razvila u jedan od najistaknutijih kulturnih događanja u Europi usmjerenih na promociju međukulturnog dijaloga i međusobno razumijevanje.
"Temeljno je pravilo da procedura odabira bude otvorena, poštena i ispravna prema svim gradovima koji su sudjelovali i mogu potvrditi da su sva pravila poštivana te da je konačna odluka donijeta na temelju rigorozne analize svih prijavljenih projekata", rekao je Magnier, te istaknuo kako "odabrati nositelja nije uopće bio lak zadatak za Povjerenstvo".

   

Prisutnima se u ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske obratila dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra kulture, koja je čestitala svim gradovima koji su se natjecali za Europsku prijestolnicu kulture, a posebno gradovima Dubrovniku, Osijeku, Puli i Rijeci koji su ušli u drugi krug natjecanja. Zamjenica ministra kulture istaknula je kako "hrvatski gradovi prepoznaju kulturu kao katalizator promjena i dugoročno ulaganje u napredak društva u cjelini. Uvidjeli su snagu i moć kreativnih procesa, ne samo za lokalnu zajednicu nego i za cjelokupno društvo."
"Uloženo je doista puno truda i vjerujem kako će, bez obzira koji grad danas bude ponio naslov, svi gradovi imati osjećaj uspješnosti i ponosa. Velika bi šteta bila da se barem dio aktivnosti koje su započete u ovom procesu ne nastave pa pozivam sve gradove da nastave započetim smjerovima, kako bismo 2020. godine zajedničkim snagama poduprli prvu hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture.", rekla je zamjenica ministra kulture dr. sc. Ana Lederer.

Proglašenju su nazočili gradonačelnici Boris Miletić (Pula), Ivan Vrkić (Osijek), Andro Vlahušić (Dubrovnik) i Vojko Obersnel (Rijeka), a uz zamjenicu ministra kulture dr. sc. Anu Lederer, bili su prisutni ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar, pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, pomoćnik ministra kulture Davor Trupković, zatim veleposlanik Irske u RH Nj. E. Timothy Harrington, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin te brojni drugi dionici političkog i kulturnog života Hrvatske.

Rijeka (bid book) .pdfPula (bid book) .pdfOsijek (bid book) .pdfDubrovnik (bid book) .pdfizvor: min-kulture.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice