Radionica agroturizam i arhitektura - Baranja

U 2015. godini ARTUR je posvećen kontinentalnoj Hrvatskoj pod nazivom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“.
Društvo arhitekata Zagreba poziva članove Hrvatske komore arhitekata da se pridruže u stručnom obilasku na radionici AGROTURIZAM I ARHITEKTURA na lokacijama Osijek – Zlatna Greda – Kneževi vinogradi – Karanac, vezanim za agro i eno turizam u sklopu programa ARTUR u vidu jednodnevnog stručnog putovanja autobusom iz Zagreba u Baranju, polazak je s Glavnog kolodvora 14. svibnja 2015., u 7 sati, a povratak u 20 sati. Radionica je uvrštena u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata, te se boduje s 8 (osam) bodova.

Pred nama je treća radionica AGROTURIZAM I ARHITEKTURA koja će se održati 14. 05.2015. kroz putovanje BARANJOM, te na licu mjesta propitivati turističke potencijale vezane uz lokalnu poljoprivredu i proizvodnju hrane i vina, te arhitektonske i urbanističke okvire u kojima se razvijaju.U programu stručnog obilaska nakon uvodnog izlaganja u Osijeku u Gradskoj vijećnici koje će održati predsjednik Društva arhitekata Osijeka Ranko Radunović i voditeljica programa ARTUR Iva Rukavina, kao podlogu za interdisciplinarnu radionicu AGROTURIZAM I ARHITEKTURA obilazimo uz stručno vodstvo slijedeće lokacije:

ZLATNA GREDA

Na putu iz Osijeka do Zlatne Grede o fenomenu i potencijalima pustara govorit će Dina Stober s Građevinskog fakulteta u Osijeku, Ksenija Plantak- pustara Višnjica, te Dino Pešić iz Eko centra Zlatna greda.Zlatna Greda - pustara - tradicijsko naselje tipično za Baranju, izgrađeno u 19. stoljeću, koje svjedoči o početcima gospodarskog razvoja Baranje, stočarstva, poljoprivrede i šumarstva.

Pustare imaju specifičnu arhitekturu koja ova naselja čine drugačijima od sela i salaša. Kraj Osijeka, smjestio se Eko centar Zlatna Greda – pomno osmišljen koncept koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, mjesto učenja, novih spoznaja, ali i zabave, opuštanja. U Eko centru se danas provode eko turistički programi ali i projekti, manifestacije i aktivnosti zaštite prirode i okoliša.Mladi grada Osijeka, volonteri i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek započeli su 2004. godine obnovu i oživljavanje napuštene pustare Zlatna Greda u šumama Kopačkog rita.

KNEŽEVI VINOGRADI, Vinska cesta, Stari podrum Belje

Kao uvod za odlazak na slijedeću lokaciju poslušat ćemo Priču o Belju, što je ujedno i naslov izložbe koje je koautorica Mirela Ravas iz Ministarstva kulture RH, Konzervatorskog odjela u Osijeku, te ćemo obići i Stare podrume Belja.

Stari podrum Belja najveći je vinski podrum u Baranji. Ukopan je u brijeg u samom središtu Kneževih Vinograda, a prvi pisani dokumenti o postojanju podruma sežu u davnu 1526. godinu. Ovaj dvoetažni podrum u potpunosti je restauriran i otvoren za posjete turistima koji mogu uživati u ambijentu koji stvaraju dugački hodnici ispunjeni bačvama od slavonskog hrasta, gdje je posebno čuvana arhiva i kušaonica. Duž južnih osunčanih padina Banovog brda pruža se 7,5 kilometara vinske ceste Podruma Belje koja vodi kroz predjele vinograda.

KARANAC - RADIONICA AGROTURIZAM I ARHITEKTURA, Baranjska kuća

U selu Karanac održava se interdisciplinarna radionica AGROTURIZAM I ARHITEKTURA koja uključuje sve sudionike i goste programa, na kojoj nakon stručnog obilaska i izlaganja vezano za temu marketinga posebnih područja i OPG-ova, Davorina Turkalja s Ekonomskog fakulteta u Osijeka, te nakon vodstva kroz selo Karanac u organizaciji vlasnika Baranjske kuće, Vladimira Škrobe -Baje zajednički donosimo odgovore na pitanja koje radionica otvara.Pitanja radionice ARTUR - agroturizam i arhitektura:

1. Definiranje javnog prostora: korisnik, sadržaj, vrijeme, tko su korisnici ponude i objekata agroturizma koje sadržaje uključuje agroturizam kroz koje vrijeme se prostor koristi
2. Kako agroturizam doprinosi turizmu gradova kojoj gravitira
3. Kako ojačati turističku ponudu implementacijom novih sadržaja
4. Kako pomiriti potrebe za suvremenim adaptacijama s potrebom da se sačuva arhitektonsko naslijeđe

Ciljevi radionice:

podići svijest o važnosti prirodnih resursa, te specifičnog geoklimatskog konteksta u planiranju razvoja turizma
prepoznati specifičnosti i autentične vrijednosti mjesta
povezati ključne dionike u upravljanju prostorom i planiranju investicija

Restoran Baranjska kuća je obiteljski restoran, smješten u etno selu Karanac, u srcu Baranje, podno vinorodnog Banovog brda. Uz restoran u kojem su oživljeni stari recepti i tradicija izgradnje zemljanih krušnih peći, te je uređena ulica starih zanata, među kojima je što i izradu a cigle od ilovače, vode i pljeve za izgradnju izgradnju kude korištenjem prirodnih materijala, te pokrivanje krova trskom.
"Ulica zaboravljenog vremena" sastoji se od starih ambara u kojima su smještene lončarska, stolarska i bačvarska radionica, tkalačka radionica, brijačnica i gostionica, mlin, kovačeva kuća građena - blatom i pljevom, te ledara u kojoj se nekada čuvao led s Dunava.Prva radionica održana je 12. veljače 2015. u Zagrebu pod nazivom Gradski turizam bavila se transformacijom smještajne ponude i pratećih sadržaja grada Zagreba obzirom na konstantan porast broja turista u Zagrebu, druga radionica Toplice-turistički potencijali održana 26. ožujka 2015. bavila se prirodnim resursima kao generatorima potražnje i osnovom turističke ponude, te specifičnim turističko - zdravstvenim objektima unutar Daruvarskih toplica.

U Zagrebu će u 9. lipnja 2015.održava se završna konferencija ARTUR s ciljem promicanja uloge arhitekture u razvoju i zaštiti specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma. Tijekom konferencije u Zagrebu na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci održanih radionica te će se održati svečana dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu u 2015. godini.
Više o programu pročitajte na artur.d-a-z.hr

Pozivamo Vas da nam se pridružite u Baranji.
Putovanje autobusom naplaćuje se 80,00 kn. Zbog organizacije i ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se putem prijavnice, na kojoj se nalazi i žiro račun Društva arhitekata Zagreba na koji je potrebno izvršiti uplatu za putovanje, te potvrdu o uplati i prijavnicu poslati na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr do 12.05.2015.

Svi ostali troškovi puta, ručak i konzumacije se ne naplaćuju.

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim Društvima arhitekata čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

U 2015. godinu ARTUR se bavi kontinentalnom Hrvatskom uzimajući u obzir potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a sve kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.


izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice