Prvo predavanjeu u Oris Kući arhitekture

Prvo predavanje u novootvorenoj Oris Kući arhitekture će se održati u nedjelju 15. veljače, na adresi Kralja Držislava 3, u 18.30 sati.
Poštovani,

čast nam je obavijestiti Vas da će se u Oris Kući arhitekture održati predavanje Vedrana Mimice pod naslovom MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize). Ujedno je prvo predavanje u novootvorenoj Oris Kući arhitekture te će se održati u nedjelju 15. veljače ove godine, na adresi Kralja Držislava 3, u 18.30 sati.

MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize) priznanje je za najbolja arhitektonska ostvarenja Sjeverne i Južne Amerike koju je utemeljio Tehnološki fakultet u Illinoisu, a pandan je europskoj nagradi Mies van der Rohe. Nagrada će se dodjeljivati za ostvarenja nastala tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a prva je obuhvatila razdoblje od 2000. do 2013. godine.
Međunarodni žiri pod predsjedavanjem Kennetha Framptona pregledao je više od 300 nominiranih objekata te 50-ak nominacija za MCHAP emerge, nagradu za prvu značajniju realizaciju.

Predavanje Vedrana Mimice, jednog od osnivača nagrade, prikazat će presjek najzanimljivijih arhitektonskih ostvarenja na američkim kontinentima sagrađenih u novom mileniju.
Posebnost je nagrade da je inicira jedna obrazovna institucija pa će predavanje prikazati način na koji se kritička diskusija o arhitekturi preklapa s obrazovnim modelom na jednoj od povijesno najvažnijih škola arhitekture na svijetu.

Vedran Mimica rođen je u Zagrebu 1954. Dobio je diplomu inženjera arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1979. U siječnju 1991. pridružio se Berlage Institutu u Amsterdamu kao koordinator projekta na poziv Hermana Hertzbergera. Od 1995. imenovan je redovnim voditeljem kolegija i pomoćnikom dekana. Prihvatio je poziv Wiela Aretsa na Fakultet arhitekture Tehnološkog fakulteta u Illinoisu (Chicago). Predavao je, bio gostujući kritičar i ispitivač na brojnim arhitektonskim fakultetima, poput Udruge arhitekata u Londonu, eth u Zürichu, Sveučilišta u Parizu iv- Sorbonne, Sveučilišta Columbia u New Yorku, Tehnološkog instituta Massachusetts (mit) u Bostonu, Studija arhitekture na Sveučilištu južne Kalifornije (SciArch) i Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (ucla), Sveučilišta Tsinghua u Pekingu, Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu. Izdao je, uredio i doprinio izdavanju nekoliko knjiga: Randić&Turato, Arhitektura tranzicije Zagreb, Arhitekst, 2000.; Novi svjetionici hrvatskog arhipelaga, Zagreb; Suvremena hrvatska arhitektura: testiranje stvarnosti, Zagreb, Arhitekst, 2007.; Istraživanje kulture, obrazovanja i arhitektonske prakse i urbanizma Berlage Instituta, Rotterdam, nai Publishers/Berlage Institute, 2010. Od 2003. neovisni je stručnjak za Nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Radujemo se Vašem dolasku!

Oris tim

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice