Prva solarna klupa u Hrvatskoj postavljena u Solinu

Dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student I.godine Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, na ovu ideju je došao nakon pobjede na prošlogodišnjem Poduzetničkom kampu u Solinu.
Klupa otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj možete napuniti svoj mobitel i odmoriti umorne noge predstavljena je i postavljena u centru Solina, ispred Gradske uprave.

- Sve je krenulo od Poduzetničkom kampa koji se održao u Solinu prošle godine. Ja sam se tamo pojavio sa svojim LED stolcima koji su na sebi imali jedan punjač za mobitel. Bili su na baterije i mogli su mijenjat boje. I onda se ideja počela širit i došlo je do ove klupe – pojašnjava Mrvoš.

Grad Solin financirao izradu klupe

Uz pomoć dvojice prijatelja i kolega s fakulteta, Ante Parčine i Tonija Leje, projekt e-klupe uspješno su prezentirali Gradu Solinu koji je i financirao izradu prve ovakve klupe u Hrvatskoj.- Prvo smo odradili kompletni dio razvoja kako bi sve to trebalo izgledati, napravili nekoliko 3D modela, nekoliko simulacija i kako će se klupa ponašati u određenim vremenskim uvjetima i svemu ostalome. Kad smo dobili sve te izračune tek smo onda poristupili gradu sa idejom, tj. došli smo sa gotovim prijedlogom za izradu klupe – rekao je Mrvoš.
Grad Solin je e-klupu prepoznao kao dobru ideju i kvalitetan projekt te je financijski podržao njenu izradu, a u tijeku su pregovori i za još nekoliko klupa koje bi bile raspoređene na više lokacija po Solinu.

Laka kontrola preko računala

Cijeli projekt nastanka i izrade e-klupe trajao je oko četiri mjeseca, a u konačnici cijena jedne ovakve klupe bit će veća za 2 do 3 puta u odnosu na obične drvene klupe.
- Cijela klupa je napravljena kod mene doma, u sobi i dvorištu. Kad su u pitanju protutipovi tu se troše poprilično velike svote novca jer se kupuje ogromna količina materijala, testira se, pa se baca, pa ne valja, tako da smo do sada u klupe i u stolice potrošili nekakvih 20 do 30 tisuća kuna uloženoga. Iziskuje dosta novca kao prototip, ali kada budu u prodaji bit će cijenom između 2 do 3 puta skuplje od običnih klupa za parkove – kaže Mrvoš koji ističe da ove klupe stvaraju uštedu u proračunu jer ne zahtjevaju održavanje.
U sebi imaju svoja računala koje kontroliraju procese i prate kada se i kako što treba palit gasit i održavat tako da ime je to velika prednost – kazao je Mrvoš.

Europsko tržište i kvalitetan materijal

Mrvoš, koji je ujedno i vlasnik tvrtke Include pod čijim logotipom će se prodavati brend "smart bench", pokušat će se uključiti u projekt Greenway, ali i okušati na tržištu Europske Unije.
- Sada ciljamo na kompletno tržište EU. Pokušat ćemo se uključiti u projekt Greenway u Zagrebu, dakle u opremanje biciklističke staze, ali ciljamo na sve gradove u EU. Dosta je to kompleksno jer gradovi imaju različite zakone, administracije, natječaje, a ovo je projekt koji zahtjeva dosta ulaganja i u samu administraciju da bi se postigli nekakvi rezultati – pojasnio je Mrvoš.
Mrvoš smatra kako je maskimalno uloženo u materijal e-klupe te je klupa otporna i na udarce.- Mi smo maksimalno uložili u materijal i to su stvarno otporni materijali. Koristili smo platisku koja se koristi u policijskim štitevima ali u malo tanjoj verziji. Mi smo svoj maksimum dali, a netko tko se namjerio razbit, on će u svakom slučaju razbiti. U slučaju oštećenja omogućili smo da se dijelovi koji su oštećeni lako zamijene – rekao je Mrvoš.

Može se uspjeti u Hrvatskoj

Na pitanje da li će, osim što će svoj proizvod prezentirati i pokušati prodati u zemljama EU, i on sam odseliti u neku od tih zemalja, Mrvoš odlučno tvrdi da ne seli iz Hrvatske.
- Nemam u planu seliti. Ne smatram da ima neke potrebe da mi selimo iz Hrvatske jer smatram da se može dobro uspjeti i ovdje ako se potrudi. Nekako imam dojam da mladi u zadnje vrijeme idu linijom manjeg otpora, skupe diplomu i zbrišu jer im je negdje vanka lakše, ali u Hrvatskoj se isto može uspjeti ako se potrudi. Eventualno možda pogon preselimo u Zagreb, ali iz Hrvatske ne selim – zaključuje Mrvoš.


izvor: dalmacijanews.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice