Promocija knjige "Robert Adam and Diocletian's Palace in Split"

U utorak, 7. studenog u 19 sati, u Oris Kući arhitekture održat će se promocija knjige Robert Adam and Diocletian's Palace in Split.
Predstavljanje knjige otvorit će NJ. E. Andrew Dalgleish, veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj. Knjigu će predstaviti dr Ante Žužul, direktor Školske knjige, dr Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, dr Ana Šverko, jedna od urednica knjige i Damir Gamulin, dizajner. Predstavljanje će zaključiti dr Mate Maras.

Robert Adam and Diocletian's Palace in Split
je suizdavački pothvat Školske knjige, d.d. i Instituta za povijest umjetnosti. Nastala je kao rezultat znanstvenog skupa posvećenog britanskom arhitektu Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači. Adam je pred 250 godina u Londonu objavio jedno od najznačajnijih djela o toj kasnoantičkoj građevini. U knjizi su u cijelosti objavljene grafike iz te Adamove publikacije, a tekstove su napisali sudionici međunarodnog skupa u Splitu. Njihovi su eseji popraćeni s više od 200 ilustracija iz brojnih svjetskih muzeja i galerija.

U knjizi se obrađuju tri važna tematska kruga: Dioklecijanova palača, znamenito djelo koje joj je posvetio arhitekt Robert Adam, i utjecaj Palače na njegovo stvaralaštvo i europski klasicizam. Motivirani bogatstvom slikovnog materijala i izuzetnim esejima koje je u cijelosti pomno recenzirao dr Iain Gordon Brown, jedan od vodećih stručnjaka za Adamov opus, urednici su odlučili objaviti knjigu koja je više od uobičajenog zbornika. U tome je velika uloga dizajnera Damira Gamulina, koji je na originalan i maštovit način sustavno oblikovao tekstualne i vizualne priloge i time doprinio boljem razumijevanju različitih interpretacija ove teme. Predstavljamo Vam knjigu koja kulturno-umjetničkim vezama na najbolji način povezuje Veliku Britaniju i Hrvatsku i pruža sadržajan i estetski užitak čitanja.

ROBERT ADAM AND DIOCLETIAN’S PALACE IN SPLIT
Zagreb, 2017, 608 str. ISBN 978-953-7875-38-1; 978-953-0-60975-4
Izdavači: Školska knjiga, d.d. & Institut za povijest umjetnosti
Znanstveni uredici: Joško Belamarić i Ana Šverko
Urednica: Miroslava Vučić
Urednice rukopisa: Katrina O’Loughlin i Iva Raič Stojanović
Recenzent izdanja: Iain Gordon Brown
Dizajn i prijelom: Damir Gamulin
Autori: Joško Belamarić, Iain Gordon Brown, Stephen Caffey, Amanda Green, Heather Hyde Minor, Angelo Lorenzi, Krasanka Majer Jurišić, Ivan Mirnik, John A. Pinto, Ante Rendić-Miočević, Frances Sands, Valery Shevchenko, Ana Šverko, Colin Thom, Isabelle Warin, Elke Katharina Wittich

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice