Prijedlog za novu zgradu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

HMNU je najstariji muzej naive u svijetu, osnovan 1952. godine.
U utorak 6. ožujka 2018. u Muzeju Mimara u 13 sati održat će se promocija projekta Prijedlog za novu zgradu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti na Vranyczanyjevoj poljani u Zagrebu. Riječ je o privatnoj inicijativi Vladimira Crnkovića, kustosa i ravnatelja HMNU-a od 2003. do 2015., te arhitekta Maria Pehneca, osnivača i voditelja arhitektonskog biroa Idea studio d.o.o.

Iako HMNU o tom projektu isprva nije bio konzultiran, niti je s bilo kakvim financijskim sredstvima u njemu sudjelovao, nakon što je dobio na uvid dovršen idejni projekt odlučio se uključiti u njegovu javnu prezentaciju. Riječ je naime o nastojanju da se senzibilizira šira društvena zajednica – kao i struke povijest umjetnosti i muzeologija te politika – u pokušaju rješavanja glavnog problema Muzeja naive: novog poslovnog prostora.

HMNU je najstariji muzej naive u svijetu, osnovan 1952., a hrvatska naiva, uz francuske klasike prve generacije, slovi kao najvažniji segment svjetske naive. Slikari Hlebinske škole – Ivan Generalić i njegovi sljednici – koji se izražavaju ponajviše u tehnici slikarstva na staklu – smatraju se pak za najbravuroznije i najuspješnije majstore te tehnike u svjetskim okvirima. Pritom je hrvatska naiva i neprijeporni brend naše moderne umjetnosti, a HMNU jedan među najposjećenijim muzejima likovne umjetnosti u našoj državi, s velikim uvažavanjem i u svjetskim okvirima.

Zadnjih petnaestak godina izvršeno je znatno širenje interesa institucije, pa su se počela ciljano skupljati i djela hrvatske autsajderske umjetnosti, a uz vrhunske majstore i antologijska djela nacionalne umjetnosti, HMNU posjeduje reprezentativnu te respektabilnu zbirku umjetnina i stranih majstora – među kojima su brojna remek-djela, i to ne samo naive, nego i artbrutističkih tendencija te autsajderske umjetnosti.

U prezentaciji sudjeluju: Mira Francetić Malčić, ravnateljica HMNU-a, arhitekt Mario Pehnec te Vladimir Crnković.

Vladimir Crnković govorit će o povijesti osnivanja i smještaja Muzeja naive, o sadašnjem neadekvatnom poslovnom prostoru za normalno funkcioniranje institucije, te što je sve poduzimano ne bi li se riješio taj problem. Arhitekt Mario Pehnec prezentirat će kako je u staro i povijesno gradsko tkivo interpolirao svoju modernističku i suvremenu arhitektonsku kreaciju višenamjenskog sadržaja. Ovim se projektom, kroz rješenje smještaja HMNU-a u zaštićenoj povijesnoj cjelini, revitaliziraju i obogaćuju javni prostori Gornjega grada novim sadržajima, vizurama i vezama.


izvor: www.hmnu.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice