Prenamjena švicarskih obrambenih utvrda

Švicarska je posljednjih godina krenula u zatvaranje i prenamjenu niza alpskih utvrda i bunkera namijenjenih obrani, prije svega, svog alpskog dijela, od stranih okupatora.
Danas se u armirano-betonskim zdanjima nalaze server farme, sazrijeva sir ili su pak prenamijenjene u hotele i restorane.

Schweizer Reduit ili Réduit suisse ime je sustava utvrda u Švicarskoj, koji je razvijan još od 1880ih godina s ciljem uspješne obrane stanovništva i centralnog, alpskog dijela Švicarske, vječno neutralne zemlje u srce Europe. S početkom Drugog svjetskog rata plan je razrađen i sofisticiran za odgovor na potencijalnu njemačku invaziju, koja je i zaista bila svojedobno planirana, ali nikad provedena, pod nazivom operacija "Tannenbaum" (jelka). U lancu utvrda koji se proteže od istok prema zapadu postojale su tri osnovne točke – Utvrda St.Maurice, St. Gotthard i Sargans. Ove utvrde su imale svrhu zaštite alpskih prijevoja prema Italiji i nisu uključivale napučene industrijske centre Švicarske. Cilj je bio onemogućiti pad ključne infrastrukture u ruke neprijatelja neprobojnim lancem utvrda. S 21. stoljećem započela je javna rasprava o zatvaranju i djelomičnoj prenamjeni sustava. Švicarska vojska je smanjena 1995. sa 750 000 na 400 000 vojnika, a 2004. na 120 000 s planiranim smanjenjem na 80 000 u 2020. Švicarski Reduit je moderniziran protutenkovskom artiljerijom 2003., a 2011. počela je postepena prenamijenan i zatvaranje kompleksa, čiji trpškovi su procijenjeni na 1 milijardu US$. Neke utvrde su prenamijenjene u server farme, neke u sirane, a druge pak u hostele ili restorane.


Cijev 150mm topa viri iz bunkera u mjestu Sasso da Pigna na 2106 m iznad mora.
1999. bunker je prenamijenjen u muzej.


Bivša kontrolna soba bunkera Attinghausen: sada se u postrojenju nalazi server farma, a vlasnici reklamiraju lokaciju s "posebnom" zaštitom podataka pohranjenih ovdje.


Reuenthal građen 1937-1939, stavljen izvan funkcije 1988, danas je također muzej.


Uzgoj shiitake gljiva u bivšem bunkeru – skladištu municije u blizini gradića Erstfeld. Tvrtka Gotthard-Pilze koristi 11 ovakvih bunkera i godišnje proizvodi 24 tone shiitake gljiva.


Restoran hotela "La Claustra" u bunkeru blizu mjesta Airolo.


Švicarski obrambenei sustav korišten je tijekom rata kao sredstvo propagande i odbijanja potencijalnih neprijatelja, a 2008. ima centralnu ulogu u distopijskom romanu Christiana Krachta "Ich werde hier sein im Sonnenschein und im Schatten".


izvor: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice