Predstavljen EBRD-ov program energetske obnove Reenova+

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u srijedu je predstavila program Reenova+ vrijedan 60 milijuna eura, namijenjen poticanju ulaganja u energetsku učinkovitost stambenog sektora.
S motom "Energetska učinkovitost na vašem pragu", program Reenova+ predstavlja jedinstvenu priliku za smanjenje potrošnje energije u stambenom sektoru Hrvatske, kod privatnih vlasnika stanova, kuća ili zgrada“, kazala je direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić.

Program bi, dodala je, trebao pojednostaviti energetsku obnovu nudeći istovremeno financijska i tehnička rješenja putem on-line izbornika (reenovaplus.hr), gdje će se nalaziti odabrani proizvodi pomoću kojih je moguće značajno uštedjeti energiju.

Sredstva EBRD-a plasirati će se preko poslovnih banaka, u prvo vrijeme samo preko Erste banke koja je zasad prva prihvatila program.

Putem programa Reenova+, rekla je Jelušić Kašić, moći će se uz ostalo zatražiti kredit za toplinsku izolaciju zidova i krovova, nove prozore, energetske učinkovitije bojlere te nabavu energetski učinkovitijih kućnih (kuhinjskih ili kupaonskih) aparata.

Kredit mogu zatražiti vlasnici kuća, stanova, predstavnici stambenih zgrada, ali i dobavljači, proizvođači, maloprodajne trgovine i instalateri tzv. prihvatljivih proizvoda koje će se nuditi na webu reenovaplus.hr.

Prema riječima zamjenice voditeljice projekta Goranke Tropčić Zekan korisnicima će se nuditi i besplatni tehnički savjeti.

Ona je istaknula kako će maksimalni iznos kredita namijenjen energetskoj učinkovitosti za privatne vlasnike kuća, stanova i stambenih zgrada iznositi 50.000 eura, s tim da svaki klijent može podnijeti zahtjev za više kredita maksimalno do ukupnog iznosa od 150.000 eura po pojedinačnom korisniku.

Dobavljači i proizvođači energetski učinkovitih proizvoda mogu dobiti maksimalni pojedinačni kredit od 2,5 milijuna eura, odnosno pet milijuna eura kumulativno.

Voditelj Odjela za financiranje projekata održive energije EBRD-a Ian Smith kazao je da EBRD trenutno u tom segmentu ima 35 programa u 24 zemlje te da je u programe, ukupne vrijednosti od preko četiri milijarde eura, uključeno više od 100 financijskih institucija.

Potrošnja energije u stambenom sektoru Hrvatske zauzima više od trećine ukupne neposredne potrošnje energije u državi pa stoga stambeni sektor ima velik potencijal za uštede koje se mogu postići ulaganjem u povećanje energetske učinkovitosti.

Vlasnici obiteljskih kuća i stanova putem energetske obnove svojih objekata, rečeno je tijekom predstavljanja programa, mogu smanjiti potrošnju za deset do čak 50 posto.Vlasnici stanova mogu poboljšati energetsku učinkovitost, smanjiti režijske troškove i povećati komfor stanovanja. Naravno da se neke mjere, kao što su izolacija zidova i krova, mogu primijeniti za čitavu stambenu zgradu. Gornja ilustracija prikazuje neke primjere ušteda energije koje se mogu postići u stanovima, te neke ideje koje vlasnici stanova mogu razmotriti zajedno sa svojim susjedima.

OPASKA: Uštede su obračunate na primjeru stana od 70 m2, odnosno stambene zgrade od 8 katova, pri čemu se stambena zgrada nalazi u kontinentalnoj klimatskoj zoni Republike Hrvatske.izvor: limun.hr 
ilustracija i opis: reenovaplus.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice