Predstavljanje knjige Snješke Knežević Zagreb u škarama

Predstavljanje knjige održat će se u utorak, 8. svibnja u ORIS Kući arhitekture s početkom u 18 sati.
Pozvamo vas na predstavljanje knjige povjesničarke umjetnosti, novinarke i prevoditeljice Snješke Knežević "Zagreb u škarama: kritike – polemike – komentari" (UPI 2M BOOKS) koje će se održati u utorak, 8. svibnja u ORIS Kuća arhitekture s početkom u 18 sati.

U knjizi uz sabrani tekstovi objavljivani u novinama, tjednicima, časopisima i portalima uglavnom od 2014. do 2016. godine, grupirani u devet tematskih cjelina. Gotovo svi su potaknuti destruktivnim odnosom prema baštini: povijesnim urbanim ambijentima i spomenicima. Zlouporaba vrijednosti koje tvore identitet neke sredine, nekog grada, čak i nacije sve je više pravilo. One se bezobzirno stavljaju u funkciju turističke industrije, proizvodnje zabave i razonode ili – kao u Dubrovniku, filmskoj industriji i screen- turizmu, a u istoj mjeri podređuju zahtjevima prometa.

Autorica uočava negativne promjene u povijesnom središtu Zagreba, ali i u drugim hrvatskim gradovima te upozorava na njihovu materijalnu i simboličnu degradaciju. Povjesničar grada (urbanizma i arhitekture, kontinuiteta i identiteta) mora se usredotočiti na etičku misiju, ima li moralne svijesti, upozoriti na simptome razaranja i zagovarati putove sanacije i trajnog očuvanja – poruka je ovih tekstova.

O knjizi će uz autoricu govoriti Zvonko Maković, Marcel Bačić, Željko Žutelija te Zlatko Uzelac.


facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice