Predstavljanje knjige o radu riječkog arhitekta Vladimira Grubešića

U Muzeju grada Rijeke, 15. studenog u 19 sati, predstavlja se knjiga “O arhitekturi; Saznanja i spoznaje“ posvećena radu riječkog arhitekta Vladimira Grubešića.
Knjiga donosi niz njegovih razmišljanja o današnjoj arhitektonskoj teoriji i praksi, uključujući insajderske uvide u neke od ključnih točaka vlastitog rada. Njima uz bok stavljeni su pogledi na Grubešićevo arhitektonsko djelovanje, urbanističke zamisli, također na njegov umjetnički rad (riječ je o crtežima i akvarelima), iz pera Vande Ekl, Milana Zinaića, Ervina Dubrovića, Milana Bešlića, Marijana Hržića, Branke Arh, Vlade Bužančića i drugih autora.

Knjiga je riječkoj javnosti tim zanimljivija što se Grubešić pokazao kao graditelj s posebnim interesom za složene zadatke što ih donose zahvati u riječkoj gradskoj jezgri, koji su stavljali pod povećalo odnos suvremenosti i tradicije. Zasebna su dionica graditeljski zahvati u krugu riječkoga Starog grada, koji su morali uvažiti antičku podlogu i srednjovjekovni kontekst mjesta. Njegovi su objekti dobrim dijelom velike poslovne i poslovno-stambene zgrade, što svjedoče primjeri zgrada Jadroagenta, Delte, Jadrošpeda, Novotehne, Croatia Linea itd. Na njih se nadovezuju rješenja poput crkve sv. Ivana Krstitelja i druga. To u prijevodu znači kako je Grubešić važnim dijelom oblikovao suvremeno lice grada, utječući da Rijeka bude onakva kakva arhitektonski danas jest. Grubešić je dobitnik Nagrade grada Rijeke za arhitekturu za 1987. godinu.

O radu Vladimira Grubešića govorit će Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Branka Arh, povjesničarska umjetnosti i Gordan Resan, predsjednik Društva arhitekata Rijeka.

Na predstavljanju knjige u Muzeju grada moći će se vidjeti za tu prigodu izloženi Grubešićevi crteži i akvareli. Prihod od prodaje knjige, objavljene u autorovu izdanju, namijenjen je u humanitarne svrhe.


izvor: www.mojarijeka.hr
vrh stranice