Predstavljanje knjige ''Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt''

Prezentacija će se održati u četvrtak, 7. lipnja u 18 sati, u dvorani Knjižnice HAZU.
Predstavljanje knjige arhitekta i teoretičara arhitekture dr. sc. Alena Žunića – ''Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt'' (Arhitektonski fakultet u Zagrebu i UPI 2M BOOKS) održat će se održati u četvrtak, 7. lipnja 2018. u 18 h, u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Uvodnu riječ dat će akademik Zvonko Kusić (predsjednik HAZU), a o knjizi će govoriti akademik Andrija Mutnjaković, akademik Mladen Obad Šćitaroci, izv. prof. dr. sc. Zlatko Karač, akademik Velimir Neidhardt (potpredsjednik HAZU) i dr. sc. Alen Žunić.

Arhitektonski opus akademika Velimira Neidhardta, jednoga od ključnih protagonista hrvatske kasne moderne čija su djela obilježena i decentnim refleksijama na postmodernu, metabolistički i high-tech izričaj, često je nagrađivan i objavljivan, a neke od njegovih realizacija već danas su uvrštene u antologije naše novije arhitekture. Istovremeno s projektantskim djelovanjem postupno je gradio i vlastiti teorijski opus – arhitektonsku misao koja se razvijala kroz brojne objavljene diskusije, znanstvene članke, kritike i osvrte, strukovne manifeste i knjige... Od prvoga njegova objavljenog teksta napisanog 1968. do danas, tijekom 50 godina djelovanja teorijski je diskurs postao neizostavan dio Neidhardtova stvaralačkog prosedea, a ideja ova knjige jest pružiti cjelovit kritički uvid u tu opsežnu i plodnu sferu njegove pisane riječi.

Uz 90 autorskih tekstova, knjiga u zasebnoj cjelini donosi i deset intervjua koji s ležernijom, razgovornom formom ideje i misli Velimira Neidhardta prezentiraju na živ i zanimljiv način, blizak širem krugu čitatelja. Usto, u publikaciju je uključeno i dvadeset odabranih tekstova uglednih kritičara i teoretičara koji su pisali o Neidhardtovim djelima kako bi se 'metodom retrospekcije' iznova mogao pratiti valorizacijski slijed njegova pozicioniranja u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu.


facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice