Predavanje: Luca Zevi - Sjećanje vrijedno korištenja

Tema predavanja je „Arhitektura i sjećanje na holokaust: simbolička vrijednost projekta nadahnutog poštivanjem različitosti“ povodom izgradnje Nacionalnog muzeja holokausta u Rimu.
Talijanski institut za kulturu u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata organizira predavanje talijanskog arhitekta Luce Zevija „Sjećanje vrijedno korištenja“ u utorak 20. siječnja 2015. u Francuskom paviljonu, Savska 25, s početkom u 20:00 sati.

Nacionalni muzej holokausta bit će izgrađen na zemljištu koje graniči s parkom vile Torlonia, koja je nekad bila Mussolinijeva rezidencija. Ta blizina čini od njega gotovo protu-oltar povijesti, a u njegovu podzemlju nalaze se dvije stare židovske katakombe iz II. i III. stoljeća korištene vjerojatno do V. stoljeća, koje se prostiru na više od 13.000 m2.

Projektom se prikazuje crna kutija, „izgrađena“ imenima rimskih žrtava nacističkog istrebljivanja, koja visi nad našim glavama a pod težinom tog podignutog volumena, budući da nema oslonca, prenosi dojam moguće buduće opasnosti.

Zgrada će se razvijati na cjelokupnoj površini od 5000 m2 i obuhvaćat će niz prostora namijenjenih stalnom postavu izložbe (2.500 m2 prostora za kretanje), konferencijsku salu za 150 osoba, biblioteku-arhiv, prostore za nastavni rad, knjižaru i kafeteriju.Luca Zevi talijanski je arhitekt i urbanist. Radio je na obnovi povijesnih središta, restauriranju zgrada i urbanističkom planiranju, te projektiranju memorijalnih centara između kojih i Nacionalni muzej holokausta u Rimu. Bio je Povjerenik Ministarstva vanjskih poslova za razvojne projekte u Albaniji i Salvadoru. Predsjednik je Udruge za Muzej netrpeljivosti i istrebljenja (AMIS) te predsjednik Odjela za Lazio Nacionalnog instituta za arhitekturu (INARH). Bio je kustos talijanskog paviljona na XIII. međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine.


izvor: UHA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice