Predavanje: Prenamjena vojnih sklopova

Predavanje će se održati u utorak 22. ožujka u 19 sati u Klubu mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II). 
Drugo predavanje iz ciklusa "Kutak za arhitekturu", pod nazivom "PRENAMJENA VOJNIH SKLOPOVA: Arhitektonsko-urbanističko rješenje preobrazbe vojnog sklopa Josip Jović u Udbini", održat će u Klubu mladih Split 22. ožujka u 19 sati mlada arhitektica Ivana Ivić.

Raspostranjenost zastarjelih vojnih sadržaja u zemljama koje uživaju izostanak izravnih vojnih operacija na vlastitom tlu, poput većine europskih država, dovela je do snažnog razvoja javnog interesa za prenamjenu i revitalizaciju ovih fascinantnih prostora.

Pitanja za prenamjenu te tipološki i tehnološki problemi suštinski su povezani, i na konceptualnoj i operativnoj razini, sa civilnim građevinama te su bili predmet istraživanja već neko vrijeme. Međutim, istraživanja ponovne upotrebe i prenamjene vojnih građevina su rjeđe, ali sve aktualnije. To nedvojbeno proizlazi iz razumljive rezerve oko izgradnje skupina zgrada i drugih objekata za oružane snage.

Ipak, takve građevine predstavljaju ogromni potencijal koji treba biti ponovno uveden u civilnu upotrebu, s obzirom na preustroj modela obrane i posljedično odustajanje od velikog broja objekata. Vojni kompleksi i pojedinačne zgrade nalaze se na atraktivnim lokacijama, bilo da se radi o prirodi ili gustom urbanom tkivu, gdje zauzimaju centralne pozicije i zbog toga su iznimno atraktivan prijedlog za obnovu i ponovnu uporabu.U Republici Hrvatskoj, kao i u ostalim državama nastalim raspadom Jugoslavije, vojna infrastruktura vidljiva je gotovo na svakom koraku. Od velikih gradova, do malenih sela i otoka, baštinici smo stotina zapuštenih vojnih objekata i sklopova koji u potpunosti ili dijelom već desetljećima nisu korišteni od strane vojske.

Upravo je vojni sklop Josip Jović u Udbini ogledni primjer spomenutog fenomena propadanja. Golemo područje s vrijednom infrastrukturom koja se lako može prenamijeniti u civilne svrhe predmetom je novog predavanja o arhitekturi koje se održava u sklopu ciklusa Kutak za arhitekturu.

Predavanje će se temeljiti na diplomskom radu arhitektice Ivane Ivić, nastalim pod mentorstvom profesora Lenka Pleštine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pod naslovom "Arhitektonsko-urbanističko rješenje preobrazbe vojnog sklopa Josip Jović u Udbini".facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice