Predavanje Miloša Koseca: Ruincarnations

Predavanje Miloša Koseca u sklopu europske platforme Future Architecture.
U srijedu, 27. travnja 2016. u 20:00 sati Miloš Kosec održat će četvrto u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu platforme Future Architecture naziva Ruincarnations.

Postindustrijsko je doba nanovo otkrilo fascinaciju ruševinama: od fenomena kao što je shabbychic do ruinporn-a, znakovi propadanja primjetni na repetitivnoj standardiziranoj proizvodnji okidač su komodifikacije. S druge strane, proces deindustrijalizacije ispraznio jevelika gradska područja i može se smatrati najvećim proizvođačem ruševina ikad. Predavanje će se kritički osvrnuti na arhitektonske manifestacije suvremene žudnje za ruševinama. Što nam ruševine govore o mogućnostima novog razmatranja arhitekture i urbanoga planiranja? Postoji li određena emancipacijska srž u fascinaciji ruševinama i propadanjem koju bi trebalo spasiti?Miloš Kosec je arhitekt, urednik i publicist koji živi i radi u Ljubljani. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2013. godine s diplomskim radom nazivaRuševina kao arhitektonski objekt, za koji je primio Plečnikovu i Prešernovu nagradu. Rad je objavljen kao knjiga iste godine. Kosec je kao prakticirajući arhitekt i krajobrazni arhitekt osvojio nekoliko nagrada za svoj rad. Uz to, istražuje, piše i objavljuje članke u slovenskim i stranim arhitektonskim časopisima, prvenstveno se fokusirajući na arhitekturu, povijest arhitekture, političke i društvene aspekte arhitektonskog oblikovanja. Član je uredništva časopisa Praznine – časopisa za arhitekturu, umjetnost i kulturu prostora (Ljubljana) i časopisa Outsider (Ljubljana – Beč). Sudjelovao je na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama. Godine 2016. nominiran je članom platforme Future Architecture unutar koje će sudjelovati na festivalu arhitekture BINA u Beogradu, festivalu CANactions u Kijevu i konferenciji u Muzeju arhitekture u Wroclawu.

Ulaz na predavanje je slobodan. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš, a suradnica Divna Antičević.

 


ŠTO JE FUTURE ARCHITECTURE?
Future Architecture je prva paneuropska platforma koja uključuje muzeje za arhitekturu te arhitektonske festivale i producente, a cilj joj je približiti ideju budućnosti gradova i arhitekture široj publici.
Naši ciljevi:
• Promisliti budućnost. Istaknut ćemo talentiranu, novu generaciju autora iz različitih disciplina koji promišljaju arhitekturu, te istražiti i podijeliti njihova stajališta o budućnosti gradova i arhitekture.
• Razmijeniti znanje. 14 organizatora iz 13 zemalja stvorit će paneuropski program koji uključuje mlade kreativce i prezentirati njihove ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, te u publikacijama i na portalima.
• Podići svijest. Platforma će složena pitanja o budućnosti gradova i arhitekture objasniti na razumljiv način i promicati održivi životni okoliš.
• Izgraditi predanost. Future ArchitectureEuropeanQualityLabel prepoznaje organizatore koji rade s kreativcima u usponu te njihovu predanost ciljevima platforme.

Platforma Future Architecture uvodi i potiče inovaciju i eksperiment u promišljanju arhitekture kod novih generacija koje će izgraditi europske gradove u godinama koje dolaze. Platforma promiče arhitekturu, kulturu, znanje i društveni kapital.

TKO JE DIO FUTURE ARCHITECTURE PLATFORME?

Organizacija: Muzejzaarhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana (SI)
Članovi: Oris Kuća arhitekture, Zagreb (HR), Muzej arhitektureWrocław (PL), Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (RS), Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća, Rim (IT), Kuća arhitekture, Graz (AT), Festival arhitekture u Kopenhagenu (DK), Vikend arhitekture u Tirani (AL), Design Biotop, Ljubljana (SI), Trijenale arhitekture u Lisabonu (PT), RubyPress, Berlin (DE); Švicarski muzej arhitekture, Basel (CH), Vikendarhitekture u Prištini (RKS), CANactions, Kiev (UA)

DODATNE INFORMACIJE
www.futurearchitectureplatform.org
info@futurearchitectureplatform.org
+386 (0)1 5484 274

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice