Predavanje Idisa Turata

Arhitekt Idis Turato održat će predvanje pod nazivom Arhitektura fluidnog turizma.
U utorak, 24. travnja 2018. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati održat će se predavanje nagrađivanog arhitekta Idisa Turata naslovljeno Arhitektura fluidnog turizma.

O predavanju

Prema modernističkom mitu o potpunoj slobodi i dostupnosti, nomadizam turizma trebao je kroz dokolicu i odmor jamčiti idealne uvjete života te pridonijeti ravnoteži suprotstavljenih interesa modernog doba, rada i odmora s jedne strane te tehnologije i prirode s druge strane. Danas svjedočimo potpunoj promjeni paradigme u kojem tržišna ekonomija, pogonjena snažnim i sveprisutnim medijskim sustavima, zauzima mjesto neposredne turističke prakse. Umjesto tradicionalnog marketinškog nagovaranja na turističku potrošnju u sklopu godišnjih odmora ostvaren je dublji prodor u društvenu i socijalnu strukturu. Turizam, njegovi hoteli i resorti prestali su biti vezani uz specifično vrijeme i mjesto te su postali sveprisutno stanje. Stanje je to u kojem se turizam nalazi svugdje i događa kontinuirano, miješa se sa stanovanjem, koristi se uz rad, uvodi se u sport, isprepliće se sa zdravstvom, implementira se kroz edukaciju, te se pompozno demonstrira u političke svrhe. Turizam je sveprisutno stanje koje kroz proizvode masovne potrošnje jednoliko cirkulira u prostoru društvene pojavnosti. Dimenzija i oblik današnjeg hotela ili turističkog resorta poklapa se sa oblikom i dimenzijom tržišta samog, globalan, dostupan, sveprisutan, uvijek moguć i u većini slučajeva utjelovljen u teško prepoznatljivu arhitekturu fluidnog turizma.


Hotel Navis - AB Turato - foto Bosnić+Dorotić


IdisTurato

IdisTurato rođen je 1965. u Rijeci. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1992. sa Sašom Randićem otvara ured RandićTurato, a 2009. osniva samostalni ured Arhitektonski biro Turato d.o.o. Živi i radi u Rijeci. Profesor je na studiju arhitekture pri splitskom FGAG-u te predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada; Viktor Kovačić (2003. za dogradnju Tehničkog fakulteta u Rijeci, 2008. za Aulu Pape Ivana Pavla ii. na Trsatu te 2009. za Dječji vrtić Katarine Frankopan u Krku), Vladimir Nazor i PiranesiAward 2005. za Osnovnu školu Frana Krste Frankopana u Krku te Drago Galić 2012. za Nest andCaveHouse u Voloskom. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2006. s projektom InBetween te 2010. s projektom Pavillion.


Hotel Navis - AB Turato - foto Bosnić+Dorotić


Ulaz je slobodan.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor: 09h – 20h (pon-pet)
10h – 15h (sub)


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice