Predavanje arhitekta Tihomira Marasa "Moji Vinkovci u 21. stoljeću"

Arhitekt Tihomir Maras održat će u srijedu, 28. siječnja 2015. god. u 19,00 sati, predavanje pod nazivom Moji Vinkovci u 21. stoljeću. Predavanje će se održati u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J.Jelačića 3/1.
Tema prezentacije su Moji Vinkovci u 21.stoljeću kroz urbanističko – arhitektonsko rješenje užeg centra grada Vinkovaca, koje nije samo promocija jednog urbanističko – arhitektonskog rješenja nego predstavlja dio jedne vizije – strategije razvoja grada Vinkovaca i upis Vinkovaca na popis UNESCO kulturne svjetske baštine. Kroz afirmaciju kulture (kulturno nasljeđe, kulturna industrija i kreativni grad) te stvaranje kulturnog ambijenta (arhitektura i urbanizam) prioritetnim naglaskom na građansko, urbano, civilizirano, na vrijeme u kojem živimo, 21. stoljeće, pripadnost EU, Vinkovci se afirmiraju kao kulturno sjedište ovog dijela Europske Unije.

Dva najvažnija polazišta za razvoj projekta strategije su bila Vinkovci kao najstariji grad Europe u kontinuitetu življenja te Vinkovačke jeseni. Ta dva polazišta, u ulozi onoga što imamo danas, mogu postati temelj izgradnje novih Vinkovaca sa novim urbanim identitetom. Cilj je prilagođavanje urbanog identiteta novim ekonomskim kulturnim trendovima, sve u smislu zapošljavanja ljudi, ugodnijeg življenja, nove prilike za privredna ulaganja, razvoj tehnologije i odgoja i obrazovanja mladih. Svježinu kulturnom razvoju može dati upravo slobodan privatni sektor u kulturi – koji će u partnerstvu i sa drugim sektorima (obrazovanjem, turizmom, industrijom), ali i sa tradicionalnim ustanovama kulture stvarati nove projekte i programe – stvarati dodatne vrijednosti, ali i radna mjesta. Ulaskom u EU, kao ravnopravna članica trebamo iskoristiti šansu koja nam se nudi u smislu raznih fondova, koji prihvaćaju kulturu i raznolikost kao temelj u svim deklaracijama i proglasima kao temeljno polazište.Tihomir Maras, d.i.a. kao ciljeve arhitektonsko - urbanističkog projekta navodi povezivanje novih trgova Vinkovaca sa obalom Bosuta te podređivanje prometne regulacije pješaku, prostorno i oblikovno uređenje užeg dijela grada, podizanje urbanističke vrijednosti Vinkovaca kao modernog europskog grada, najstarijeg grada u Europi, projekt uređenja primjeren povijesni, kulturološkim i turističkim specifičnostima, podizanje svijesti o uređenju grada kao urbanog mjesta sa čuvanjem ambijentalnih karakteristika, postavljanje uvjeta lokacije te programskih zahtjeva uređenja, idejna rješenja uređenja trgova i zgrada kao mogući projekti financirani od strane Europske Unije i europskih fondova, uređenje svih krajobraznih struktura užeg dijela grada Vinkovaca, kako bi se doprinijelo planski uređenoj upotrebi prostora, djelotvornijoj zaštiti i podizanju kvalitete življenja, ispitivanje mogućih arhitektonsko - urbanističkih tematskih rješenja pojedinih trgova užeg dijela grada, koji su temeljno različiti, kako bi se dobila turistička raznolikost i funkcionalnost ponuđenih urbanih građanskih sadržaja, razvoj kreativnog grada i formiranje trenda kreativne industrije.

Predavanje se u Programu stručnog usavršavanja boduje s dva (2) boda.
Ulaz je slobodan.


izvor: concept.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice