Predavanje arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića

Kako nastaje arhitektura bez forme.
U četvrtak, 10. svibnja 2018., u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati održat će se predavanje arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića pod nazivom Kako nastaje arhitektura bez forme.

Fokus predavanja bit će tri zadarske adaptacije arhitektonskog ureda Ab Forum predstavljene u izdanju Oris+, koji je izašao početkom ožujka ove godine, i muzej u Biogradu na Moru.


Kneževa palača

O adaptacijama:

Intervencija unutar i na spomeniku kulture, bilo da je on dio zaštićene cjeline ili pojedinačno kulturnom dobro, zapravo je stvaranje arhitekture lišene forme. Forma već postoji, a zadaća arhitekta jest useliti unutar nje program koji joj je najčešće stran i koji nikada nije bio u njoj planiran, ubaciti novi život u već postojeće izgrađeni okoliš. Posljedično se mijenjaju metode projektiranja i gradnja je samo jedna od mogućnosti. Projektira se dodavanjem, ali i oduzimanjem, projektira se programom, procesima, komunikacijama, pravilnicima, zakonima i instalacijama. Projekt nastaje na rubu, točno negdje između konzervatorskog pravila vremenskog slijeda povijesnih stilova i usmjerenja, koji bi na svakom spomeniku trebali ostati čitljivi, i novog sadržaja zajedno sa svim zahtjevima koje suvremenost traži.

   
Mali Arsenal

Foto: Jasenko Rasol

Ulaz je slobodan.


RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor: 09h - 20h (pon-pet); 10h - 15h (sub)

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice